Gnällbänken


Du måste vara inloggad för att kunna skriva ett inlägg på Gnällbänken...

  130 295 inlägg

 1. SuperSnoken  |  7 månader sedan


  För särkilt viktiga roller kan ett företag ha avtal som innefattar en sk konkurrensklausul där den anställda inte kan lämna företaget för en konkurrent inom en viss övergångsperiod t ex ett år.
  IFK är väl ett kommersiellt bolag?

 2. MR  |  7 månader sedan


  En tränare som fokuserar på att utveckla det kollektiva spelet, och låter individuell spelarutveckling bli en bieffekt, istället för att som Jens lägga upp taktik och spel för att maximera enskilda spelares prestation på bekostnad av lagets. Det här är det viktigaste steget vi behöver ta för att växa som fotbollslag framöver.

 3. Sailor_Man  |  7 månader sedan


  Om jag tolkar det här ex-jobbet från Lunds Universitet korrekt så kan Jensa gå till Malmö, men att det då anses vara kontraktsbrott, varpå IFK ersätts utifrån omkostnader för att ersätta Jens, inte marknadens värde på Jens. Grejen är väl att de flesta klubbar och förbund vill sköta det snyggare än att man måste hamna i domstol.

  http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=4449699&fileOId=4460868

  Tränaravtalet
  Tidigare i framställningen har påpekats hur transfersystemet i stort bygger på att klubbar köper och säljer spelares registrering. Detta innebär i korthet, att den klubb som vill lösa en spelare från sin nuvarande registrering måste betala vad spelarens nuvarande klubb anser vara hans marknadsvärde. Utan sådan registrering kan spelaren, som bekant, inte utföra tjänster åt sin nya arbetsgivare.
  Tränaravtalet leder således till ett säreget problem då ett likartat system inte finns gällande tränarrollen. Föreningar har ofta utgått ifrån att en tränare inte kan bryta sitt anställningsavtal utan att hans nya arbetsgivare dessförinnan betalar en betydande summa.273 Realiteten för klubbarna är snarare att tränares önskan att avsluta avtalet i förtid måste behandlas som ett sedvanligt kontraktsbrott.
  Tränarnas anställningsavtal träffas normalt för bestämd tid.274 Enligt sedvanliga arbetsrättsliga principer kan ett sådant avtal inte sägas upp i förtid.275 Merparten av de existerande tränaravtal som författats tycks inte innehålla bestämmelser om vite eller skadestånd. Istället kommer traditionella avtals- och skadeståndsrättsliga principer att tillämpas.276 Detta innebär bl.a. att all skada ska kunna styrkas samt adekvat kausalitet kunna påvisas.277 Baserat på detta har i litteratur ställts upp kriterier för vilka kostnader som klubb kan komma att kräva ersättning för, vid tränares kontraktsbrott:
   Rekryteringskostnader. Härvidlag måste tas i beaktande att klubben ändå hade haft dessa kostnader efter att kontraktstiden löpt ut. Återstår endast en kort tid av avtalstiden bör därför ersättningen på denna punkt minska. Typiska rekryteringskostnader skulle kunna vara arvode till rekryteringspersonal, agenter, scouter och tid som föreningens anställda lagt ner i sökandet efter ny tränare.
   Högre lönekostnad. Det är mycket troligt att den som aspirerar på posten som ny tränare är väl medveten om klubbens tvång att (ofta omgående) tillsätta ny tränare. Förhandlingspositionen för den nya tränaren är således många gånger mycket god, varför klubbens lönekostnader kan komma att höjas. Mellanskillnaden för lönen jämfört med den tidigare tränaren torde därmed komma att bli en ersättningsgill skada för klubben. Även utbetald bonus borde falla inom kategorin ersättningsgilla utgifter. Föreningen ska dock inte försättas i en mer förmånlig situation än om avtalsbrottet inte ägt rum. De torde därmed inte kunna anställa en tränare med betydande högre löneutgifter och förvänta sig full ersättning. En bedömning måste dock göras i det enskilda fallet.
   Två eventuella kostnader som skulle kunna innebära ersättningsskyldighet är klubbens försämrade sportsliga prestationer samt minskade sponsor och biljettintäkter. Klubben måste i denna situation dock påvisa adekvat kausalitet, vilket betydligt kan begränsa möjligheter till skadestånd på dessa punkter.

  Edit:

  Sen fattar jag inte hur den praxisen går ihop med kända bråk, exempelvis som när J Södra och Blåvitt bråkade om Mats Gren. Enligt denna artikel verkade ju J Södra haft rätt att stoppa honom.

  https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/Xw4Kpr/blavitts-nya-bud-for-att-losa-gren

 4. Laya  |  7 månader sedan


  Brännström, Alm, Saarenpää, Kim Hellberg. Ja, hur skall man tänka om det blir aktuellt…sportchefsrollen kan behöva återinföras om Jens drar.

 5. XJesperX  |  7 månader sedan


  Garda//

  Läste vad Iwung skrev om saken och hans text tolkar jag som att IFK styr Jens framtid och att Malmö isådanafall måste köpa loss Jens.

  Likadant var det väl när Janne hamnade i landslaget. Janne fick väl böna och be för Hunt att släppa honom eftersom det var en sådan möjlighet för honom. Vilken man då gick med på under de omständigheterna. Man hade ju aldrig gjort detsamma om Janne velat till AIK eller MFF till exempel.

  Men jag har ingen fakta på hur detta verkligen fungerar. Men min tolkning från vad jag läst är inte att tränarna kan leka fritt mellan klubbar.

 6. Garda Albrektsvagen  |  7 månader sedan


  xJesperx

  IFK styr inte alls över om Jensa går till Malmö eller inte. Jensa kan säga upp sig bäst han vill som vilken anställd som helst. Sedan att uppsägningstiden förmodligen köps loss / IFK kompenseras av Malmö är kutym i liknande fall, men tränare och övrig personal omfattas inte av kontrakt förankrade i spelarlicenser på samma sätt som spelare.

  En klubb “äger” en spelares licens som är kopplad till kontrakten (anställningsavtalen) kan man säga rent förenklat.

  För tränare och övrig personal gäller inte alls samma sak.

 7. PoLo_ByXa  |  7 månader sedan


  Johjo

  Instämmer.
  Ordförandes delaktighet i verksamheten påverka även eventuella roller som sportchef / manager / tränare.

 8. Frank  |  7 månader sedan


  Jag såg diskussionen om spelare på rätt positioner och i rätt ytor. Jag bjuder på en tanke. Jag tror Rajderajraj kan ha gjort en liknande formation för kanske något år sedan, om inte minnet sviker mig.

  Isak
  Dagerståhl – Larsen – Lauritsen
  Gerson – Fransson
  Sema – Thern – Haksabanovic
  Almqvist – Nyman

  Egentligen ska man inte ändra ett vinnande koncept. Men här bjuder jag på Gerson centralt. Thern, om han blir kvar, i en position framför två trygga centrala mittfältare. Rutinerade Sema täcker upp för oberäkneliga Almqvist och Totte drar på sig försvarare, trycker ner backlinjen, agerar uppspelspunkt och öppnar upp för Haksa i en friare roll. Totte får sin kamrat.

  Med tre centrala mittfältare kanske man dessutom kan våga byta in någon på dessa positioner.

  Sen kan man ha synpunkter på om det är för offensivt eller defensivt eller för centralt eller ja, vad man nu tänker. I grunden är det fem offensiva och fem defensiva roller. Sen behövs det ju spåkula för att veta vilka som blir kvar och inte.

 9. johjo  |  7 månader sedan


  Ytterligare en faktor är hur länge Hunt är kvar och vem som ersätter.

  Med en ordförande som är mindre inblandad i den sportsliga verksamheten finns det större behov av en sportschef och då är det snarare en tränare man ska ha än en managerroll.

 10. Morre  |  7 månader sedan


  Om nu Jensa skulle försvinna, vad för profil skulle vi söka då? Nån ung och oprövad på den här nivån typ Sarenpää eller Andreas Brännström? Känns lite osäkert. Men Stahre, Alm eller Axén är inte heller nåt som får det att vattnas i munnen.

  Ett norskt eller danskt namn kanske?

 11. hull  |  7 månader sedan


  AO1518 //

  Att Jensa fick samma roll som Janne hade. Men absolut, det är inte självklart att allt kommer fungera likadant i evinnerlig tid.

 12. AO1518  |  7 månader sedan


  Vad säger att den som tar över efter Jensa (oavsett när han försvinner) kommer att ha samma roll som Jensa har nu?

 13. XJesperX  |  7 månader sedan


  Tycker någonstans ändå Jens till MFF ryktena känns ganska lösa.

  Allt som skrivs om det är ju snarare att MFF ser Jens som en bra tränare man gärna jobbar med i framtiden snarare än att de skulle vara i långt gångna förhandlingar.

  Men visst, det kan gå fort i silly season. Hade trots allt inte varit ologiskt, MFF behöver något annorlunda än utländska temporära lösningar som blivit sådär, inte konstigt att de tittar på en annorlunda struktur även om de såklart fortsatt kommer ha hög kravbild och värva från såg hög hylla de kan.

  Jens dessutom lär ju ha stora ambitioner om att komma ut i Europa, och visst är Malmö bästa skyltfönstret för en svensk tränare då.

  Elfvendal tror jag inte blir huvudtränare, dessutom också med stora ambitioner om att gå utomlands, skulle lägga mina pengar på att han med större sannolikhet skulle följa med Jens till Malmö då än att bli manager i IFK. Maths är nog Sveriges bästa målvaktstränare men kanske ingen manager.

  Fortfarande så att IFK sitter med trumfen att kunna styra över om man släpper Jens eller inte. Mest troligt gör man det väl inte.

 14. nordbecks frisyr  |  7 månader sedan


  Om MFF ska köpa billigt så lider dom väl trots allt av problemet att dom sannolikt får betala mest i Sverige för samma spelare? Alla vet ju att dom kan betala för sig så varför rea ut då. Sen lär dom förvisso kunna sälja dyrast i Sverige med. Har lite svårt att se talang och försäljarvägen som det supporterbasen och självbilden identifierar sig med, det är är väl mer “här kommer Malmö och vi är bäst”.

 15. Bongo  |  7 månader sedan


  När vi diskuterar eventuell ersättare till Jens tycker jag det är viktigt att komma ihåg att vi då letar efter en manager och inte bara en tränare. Någon som ska vara både sportchef och tränare. Kräver en hel del.

  Känns väl som att Maths mycket väl skulle fixa att vara tränare men då vill jag se Tonna som sportchef.

 16. Burkinho  |  7 månader sedan


  Lol. Maths är 32 år och har noll erfarenhet som huvudtränare. Ett år som assisterande, resten som målvaktstränare eller? Ingen erfarenhet som spelare heller.

 17. Majsan  |  7 månader sedan


  Nils Fröling känns som en otroligt het spelare att värva, grym poängproduktion sett till sin ålder och hur dåliga Kalmar varit i år. Men gissar att kanske nån Stockholmsklubb är närmare till hands om han skulle flytta på sig, typ Bajen.

  Men gällande tränarfrågan så tycker jag IFK:s överlägsna prio nr 1 nu måste vara att säkra upp Jensa och hans team, vilka alternativ jag än tänker på så känns de klart sämre. Jensa är ung och kan fortsätta utveckla sin egen förmåga som tränare. Jag skulle gärna se honom kvar hos oss i den otroligt krävande roll han har och som han visat sig klara av.

 18. rajderajraj  |  7 månader sedan


  Garda Albrektsvägen//

  Att ta jobbet som manager i IFK endast 32-år gammal vore imponerande. Han vet såklart vad det innebär och är han omtyckt av spelarna så är såklart mycket vunnet. Maths, Kim och Falk-Olander i ledande roller vid typ 30-års ålder vore minst sagt i IFK-andan. Här utvecklar vi talanger även på tränarsidan.

 19. Garda Albrektsvagen  |  7 månader sedan


  Raj/

  Tror liksom polo Matsh nog kan vara sugen på huvudansvar. Och den där staben med Norrköpings bas Janne har i landslaget, är ju faktiskt till viss del vår bas. Den har inte så mycket med Jensa att göra, faktiskt.

  Tackar för välkomnandet.

 20. Tjejsur  |  7 månader sedan


  MFF är väl lite inne på “nya generationen”. Är det därför dom vill ha Jens? Vinner inte MFF SM guld varje år så är väl säsongen en flopp. Kommer han vara där för o köpa billigt och sälja dyrt? få fram talanger?
  Äre det MFF vill ha??

 21. PoLo_ByXa  |  7 månader sedan


  Raj

  Jag ser Maths som en väldigt engagerad kille med höga ambitioner och som vill göra karriär inom tränaryrket.
  Tror utifrån detta att han föredrar statusen som allsvensk tränare före assisterande.

  Vilket han passar bäst som, låter jag däremot vara osagt.

 22. rajderajraj  |  7 månader sedan


  Garda Albrektsvagen//

  Skönt att höra från dig. Hoppas du mår bra.

  Maths är ett av namnen jag tror riskerar försvinna till Malmö om Jens lämnar. Känns inte Maths mer som en assisterande som älskar att nörda ner sig i siffror snarare än någon som vill sköta det övergripande arbetet?

 23. Garda Albrektsvagen  |  7 månader sedan


  Om Jensa åker till Malmö så är jag lite förvånad att ni inte ser skogen för alla träden.

  Jag presenterar för er

  Maths Elfvendal

 24. rajderajraj  |  7 månader sedan


  Det lite småroliga om Jens trots allt skulle gå till Malmö är att han ställde till det rejält för sig genom att inte vinna mot Djurgården.

  Dels så är han till viss del skyldig till att MFF inte tog guldet vilket fansen kommer minnas. Sen har MFF inte vunnit SM-guld på 2 år vilket skulle göra pressen på Jens att vinna guld 2020 enorm. Dessutom så får han inte chansen att kvala till CL vilket gör vägen till Europa betydligt svårare. Inte minst iom att Rosenberg dessutom tackat för sig. Så förutsättningarna för ett praktfiasko i Malmö mått mätt är betydligt större än om han hade vunnit med IFK mot DIF. Ialf en liten ljusglimt i ett ev kommande mörker.

 25. rajderajraj  |  7 månader sedan


  hull//

  Exakt, Alm har allt för mycket egna tankar och prestige i hur ett lag ska styras. Han har ju tex mer el mindre tagit död på Häckens offensiv. Vi gjorde 10 mål fler än dom under årets AS. Tom AIK gjorde fler mål än Häcken.

  Vi behöver någon som likt Jens är prestigelös. Tror Jens har nått den statusen nu inom IFK att nästa tränare kommer få leva med att ”under Jens gjorde vi så här”. Det krävs att vi tar in någon som är beredd att bygga vidare snarare än revolutionera. Tror att Tony är den typen av person.

 26. kallekula  |  7 månader sedan


  Får fan magsår av att ens tänka tanken på Gustafsson i Malmö och Alm i Peking.

  Nej tack, för fan.

 27. rajderajraj  |  7 månader sedan


  kakadua//

  Handlar väl om att få in någon som är bra på det man behöver bli bättre på. Mycket kan dom göra i sömnen, men MFF behöver bli bättre på konstgräs och på att utveckla och sälja talanger för att tex kunna utmana FCK i Skandinavien som säljer spelare för 100-talet milj kr styck. MFF har även uttalat sig om att det är Skandinaviska spelare som gäller framöver och många av de möjliga hemvändarna ute i Europa har just Jens tagit dit.

  Egentligen har MFF varit värdelösa när det gäller talangutveckling. Dom har haft Rosenberg i laget under 6 år och under dom åren har dom bara lyckats utveckla och sälja Kiese Thelin relativt dyrt bredvid honom, trots exponering i Europa flertalet gånger med allt vad det innebär för spelares värde. Dom borde kunnat spotta ut talanger i Europa med Rosenberg som stabil post bredvid. Nu ska väl istället Molins axla hans mantel och landets ledande talanger köpas in, utvecklas och säljas dyrt. Därför det ryktas om Gyökeres istället för ytterligare en gammal gubbe.

  Men vi får se.

 28. hull  |  7 månader sedan


  hogjoh //

  Inte mig emot. Hade dock blivit nervös om Alm gick in och vände upp och ned på allt inför 2020.

 29. rajderajraj  |  7 månader sedan


  Största risken om Jens lämnar är att han tar flertalet personer inom IFK med sig till MFF. Han är garanterat medveten om att han inte utfört det här imponerande jobbet själv och lär vilja ha med sig sina egna mannar till MFF. Kanske även vissa spelare (Sead?). För en svensk tränare finns det ingen annan klubb i Sverige som kan betala bättre el erbjuda ett bättre skyltfönster än MFF så det bör vara svårt att tacka nej även om man trivs som fisken i IFK. Då kan väldigt mycket av det vi byggt upp raseras på en och samma gång. När Janne lämnade så tog han också med sig i stort sett alla i staben från IFK till Landslaget, men då kunde vi ändå lösa det med att dom kunde jobba kvar. Risken finns att utgången blir en helt annan om Jens lämnar. Tror knappast MFF skulle tycka att det vore trist om IFK blir av med stora delar av sin tränarstab utan dom skulle nog glatt betala det som krävs.

  Skulle Jens lämna är mitt förslag som ersättare Tony Gustavsson. Han låg enligt uppgifter vid förra tränarjakten före Jens på önskelistan och han är just nu arbetslös. Han har den typen av profil vi söker och är ännu bara 46 år vilket bör vara en bra ålder för att klara av manageryrket.