Gnällbänken

Grattis Gnällbänken 25 år!

Sponsra Gnällbänken och hjälp till att utveckla sajten! Läs mer här: https://gopeking.net/sponsra-gnallbanken/

Sponsorer (uppdaterat 18 maj 22:00): Smirnoff, Sylten, JL, Tepper, Nya MC, Klocket, Okänd, Cricka Hult, Putte Kock, sthlmsnok, Okänd, Bom Ikaros, Okänd, Natrix, TVS, PEKING2020, Fiffen, Micke, KÄNDIS, Matsl, Wellpappan, ifk forever, Okänd, LIGHT, Okänd, Okänd, Parken 4-ever, Kellerman, Ola_76, jaensson, Snoka97, Varvsgatanblues, byebyekarlsson, McPherson, Okänd, PS, Patrikh, SirLing, VelåcityBoy, 18970529, Jeanette, Kamelonten, Joro, Okänd, Tgtat, Majsan, Okänd, Okänd, Manxen, hedemora, Okänd, Becks, Wahlstrom, CW, Olga, Gorano, NAF, guess, Its time to get remble , Osiris, Whizz kid, Olle, Laser1, ThePro, Cox, Bonamigosthlm, Frank, Ett Liv Ett Lag, Drutten, Guldvittring, Poeten, CHT, Anonyman, Cosmo Kramer, vipassana, Julles, NN, Hoola, Roland, Anonym, Kimbala, Bambam, Ocean race, n0rdangard, Kamrat11, HL, Eruchar, Whassen, Puttes bakhuvud, Nicos Merca, Nordanz


Fyll gärna i denna enkät så sajten kan bli så bra som möjligt: https://forms.office.com/e/FwNruDnBiq

37 386 tankar på “Gnällbänken

 1. Nej-sägare till Castegren får gärna komma med ett bättre förslag än en spelare som 1) kan användas på flera positioner, 2) redan är väl bekant med staden och laget, 3) inte kostar någon övergångssumma samt 4) statistiskt sett presterat på en nivå som är klart godkänd för en breddspelare i Allsvenskan tidigare.


  Report comment

 2. Castegren är kontraktslös. Har redan diskuterats på GB, men känns som en perfekt ersättare till Gunnarsson.

  Inledningsvis back-up på mittback, högerback och def mittfält innan någon av startspelarna på dom positionerna säljs till utlandet. Vill familjen flytta hem till Sverige så bör vi hugga. Perfekt att han är gratis.


  Report comment

 3. Det är inte någon skam att inte platsa i AEK, så klart. Jag är mer orolig över vad det gör med en spelare att komma från en ganska risig säsong i IFK till en frysbox i Grekland. Vad talar för att Fransson är bättre framåt hösten / nästa år än när han lämnade?


  Report comment

 4. Nåväl. Alle blev klar för AEK Aten den 2 februari 2022. Och konkurrensen är ändå ganska stor. Mästare och kolla in deras trupp. Sedan hur Matias Almeyda väljer att prioritera; det är som det är. Men visst är man lite förvånad över att inte Alle tidigare har gått på lån eller så, absolut.


  Report comment

 5. Laya
  Det måste vara hans trygget med bollen, placeringssäkerhet och täckning av ytor som gett honom ca en fem minuters speltid på två år. Om han inte kommer tillbaka i 2014-2016-års form så kan han stanna i Aten. Senast han var här var han oerhört loj och bidrog med noll.


  Report comment

 6. Alexander Fransson kanske skulle kunna göra nytta i IFK :). Han är trygg med bollen, placeringssäker och duktig på att täcka ytor.


  Report comment

 7. Burkinho

  Hur jag inte kan tycka truppen är lika bra som topplagens men ändå tycka Lind är en bra spelare? Varför skulle jag inte kunna tycka det? Vet inte riktigt var jag ska börja för en som tror att Levi och Lind är motsvarande typ av spelare. Anledningen att jag tog upp andra lagens trupper är för man tvingas spela på ett annat sätt nu än vad t.ex. Häcken, MFF och Elfsborg kan göra. Vilket Glenn var tydlig med. Och i det sättet är Victor Lind är grymt bra. Förstår att det kan vara svårt att ta in om man tror att alla spelare som på pappret utgår från samma position har exakt samma uppgift på planen och antar att det är något som får klarna om du lägger statistiken åt sidan och tittar på vad en spelare faktiskt har för roll på planen.

  Det är absolut inte hårt att jämföra Lind med Levi. Däremot väldigt dumt då de är helt olika som spelare. När du läser dina statstabeller förstår jag att du tror att Levi hade varit bra i det här laget.

  Jag är också nöjd med att vara ett mittenlag. Helt klart ett steg i rätt riktning. Och du säger att du är nöjd med det och Lind då är ok, varför klagar du på honom då? I inlägget innan det skrev du ju att värvningar som Lind inte duger. Hur ska du ha det?

  Du ser t.ex. inte vad en bättre ytterback på hans kant hade kunnat göra? Om han fick bättre understöd istället för Daniel Eid? Förmodligen svårt att läsa ut det i statistiken. Laget är i en process och det måste få ta tid. Tycker man kommit väldigt långt även om det är väldigt mycket att göra både gäller spelare in/ut och i spelet. Vilket även det Glenn poängterar hela tiden.

  Sen att det är dumt att det är på lån på Lind tycker jag med men som situationen var så fanns det ju gissningsvis inga bättre alternativ att ta in permanent.


  Report comment

 8. Så här dagen efter den tyvärr rättvisa torsken (kanske 🤔), har jag ändå svårt att släppa misstagen OJ o Eid gör på första målet. Ytterligare en domartappe, Lund ska ha frispark innan 1-2 målet, stod ju på Curvan men antar att ni som såg matchen på tv kan bekräfta de? Att Arnor T råkar styra in den e ju bara otur men att Elfsborgs-spelaren får nickskarva hörnan ostörd e bara för dåligt! Kan inte få hända nån gång o verkligen inte i minut 85 😟


  Report comment

 9. // vipassana
  ”För truppen är inte lika bra som MFF, Häcken, Elfsborg, Djurgården mfl. ”
  Nej, precis, det är ju det jag skriver. Jag fattar bara inte hur du kan tycka det och samtidigt tycka att tex Lind är en bra spelare. Vem är det annars som är dålig? Knappast Sigge eller Nyman. Och varför ska vi låna in spelare på den nivån?

  Om vi är nöjda med att vara ett mittenlag, och det är jag faktiskt efter de senaste årens kaos, så är Lind ok. Men om vi vill kunna slå lag som Elfsborg så behöver vi bättre spelare än Lind.

  Man kanske kan tycka att det är hårt att jämföra Lind med Levi och Sigurdsson, men det är på den kvalitetsnivån offensiva spelare ligger hos topplagen. Vi har tidigare haft spelare som Sead, Traustason och Pontus Almqvist på liknande positioner, och det är mil från Linds nivå.


  Report comment

 10. Anonyman

  ”Det är många gånger nu som vi sett IFK komma ut håglösa och passiva efter halvtidsvilan och helt ge bort initiativet i matcherna. ”

  Igår var väl första gången det hände eller? Är ju andra halvlekarna där man varit starkast, vänt matcher osv. Eller misstolkar jag dig?


  Report comment

 11. Ribb i nickan//

  Tack, även om IFK inte är speciellt svåranalyserade för tillfället, lite det som är problemet ;)

  Skulle tro att de tappade duellerna beror på vilken energi du har i spelet. Eftersom att IFK valde att backa hem med laget och ofta blev felvända från mittfält och framåt så blev vi passiva i duellerna medans Elfsborg hela tiden var på väg framåt med laget och kom med fart. Då är det enklare att vinna dueller oavsett fysik.

  Det är många gånger nu som vi sett IFK komma ut håglösa och passiva efter halvtidsvilan och helt ge bort initiativet i matcherna. Vad sägs egentligen i halvtid för att det ska bli så? Min gissning efter att ha läst lite mellan raderna är att Glen skäller ut spelarna som tappat boll el tagit egna initiativ och att de därför kommer ut ängsliga och försiktiga. Ingen vill riskera att tappa bollen i fel yta el gå bort sig och resultatet blir att man inte gör någonting samtidigt som motståndarna får energi och pushar på framåt.

  Glen ser uppenbarligen problemet, men hans analys verkar vara att spelarna är för dåliga, hur nu det ska göra saken bättre. Jag har aldrig hört honom komma med konstruktiv taktiskt analys i någon intervju, inte någongång sedan han kom till IFK. Skillnaden på Thelin som aktivt gjorde taktiska korrigeringar under match, motiverade dem i intervjun och som sedan gav dem kommandot i matchen var skrämmande tydlig.


  Report comment

 12. Anonyman/

  Jag hade också önskat att han hotat mer framåt, hade han gjort det hade han förmodligen spelat i Midtjylland och inte här. Men för det här laget så är han tyvärr jätteviktig och tror han gör det som Glenn vill att han ska göra.

  Ang lånbiten håller jag med dig. Tycker med det känns dumt då jag gärna haft kvar honom längre då jag tror han kan bli riktigt bra. Men antagligen så var alternativen alldeles för dåliga.


  Report comment

 13. Burkinho

  Exakt, jag pratar om arbetskapacitet såklart vilket jag tror du förstår med. Inte göra assist. Jag säger ju att han har individuella kvalitéer. Du tittar ju enbart på statistik och inte på vad som faktiskt händer på planen och då förstår jag att du tycker som du tycker. Hade du satt Levi istället för Lind tillsammans med Eid så hade du förstått. Eller du kan ju bara se om matcherna från i höstas istället för att bara läsa statistiken så tror jag det klarnar. Fråga Totte vem han helst hade spelat med av Levi och Lind.

  Säger inte emot att det har värvats för dåliga spelare. Inte alls. Men det som håller oss uppe är ju att så begränsade spelare som Marco Lund, Daniel Eid mfl ändå gör det så bra som dom gör det vilket ska ges all kredd till Glenn. Plus då att man fått in en mentalitet som gör att alla krigar stenhårt och köper in stenhårt på det dom ska göra. För truppen är inte lika bra som MFF, Häcken, Elfsborg, Djurgården mfl. Men vad hade du förväntat dig? Hade du tänkt vi skulle ligga topp 3 nu? Det är en process och det är väldigt tidigt i den. Jimmy Thelin har t.ex. jobbat i Elfsborg i sex år och varit riktigt ifrågasatt där tidigare.


  Report comment

 14. Vipassana//

  Lind är mycket riktigt en skicklig defensiv ytter. Fungerar ibland mer som en wingback. Det defensiva jobbet som inte passade Levi så bra förra säsongen. Problemet är att han hotar för lite framåt för att kunna ta markering från Sigurdsson. Du kan i princip sätta en man på Lind så är han bortplockad från matchen och blir snarare en belastning med många bolltapp.

  Sen handlar såklart delar av kritiken om att han är på lån. Det är en kille som kan bli bra även offensivt på sikt, men lagom när vi börjar se mer av dom egenskaperna så är hans kontrakt utgånget och vi börjar om på ruta 0 utan någon inkomst från försäljning. Men det har jag tjatat om tillräckligt redan.


  Report comment

 15. //Anonyman
  Klockren analys.
  En annan sak som slog mig enormt mycket igår. Om man kombinerar det faktum att vi styrdes ut på kanterna och hade noll befintliga inspelsalternativ i mitten som gjorde oss lättlästa, så var det för mig så tydligt att vi OCKSÅ förlorade nästan alla dueller och andrabollar och då pratar jag oftast om rena en mot en situationer. Kan det vara en faktor som uppstår utifrån taktiken också eller är det så enkelt som att skicklighet och fysik är till Elfsborgs favör också? Kan tycka att vi spelare för spelare och truppmässigt inte ska vara så stor skillnad.


  Report comment

 16. // vipassana
  Levi ”gjorde noll jobb för andra” – förutom att han var assistkung varenda säsong då eller?

  Nej, ända sen Jens fick sparken så har vi värvat för dåliga spelare, speciellt offensivt: Shabani, Lind, Vito… Det duger inte.
  De som håller oss uppe nu är Sigurdsson, Nyman och Khazeni, som har en äldre historia hos oss av olika skäl.
  Plus då att Tonna har gjort några bra defensiva värvningar som Ceesay och Eriksson.


  Report comment

 17. Inför säsongen höjde Glen ett varningens finger för Elfsborg. Få trodde honom. Men han har rätt. Igen. Och som vanligt är Glens analyser på pricken. Väldigt imponerad.


  Report comment

 18. Burkinho

  Dom har inte närheten av samma roll på planen bara för att spelar på samma kant. Levi gjorde noll jobb för andra och bidrog inte till en större helhet överhuvudtaget men hade fina individuella kvalitéer. En spelare som en väldigt beroende av andra att hamna i läget. Han hade t.ex. inte passat i Elfsborg heller som spelar mer som en enhet än att sätta enskilda spelare i lägen. Lind är guld i det offensiva försvarsspelet, men han med gärna sett han fått ut mer framåt. Men att jämföra med Levi är helt meningslöst då de inte hade i närheten av samma roll.

  Sen försöker man inte spela som Elfsborg heller.


  Report comment

 19. XJesperX//

  Som jag tolkar det så vill vi inte spela upp bollen centralt i banan oavsett vilka som startar i matchen. Antagligen för att riskminimera och hellre tappa bollen i ”rätt” ytor.
  Våra uppspelsvägar är Eid till höger, Baggesen/Sigurdsson till vänster el lång boll på Nyman från mittback.

  Det är antagligen den riskminimeringen som hindrar Elfsborg från att skapa så många kvalificerade målchanser under 1:a halvlek, men då de uppspelsvägarna är enkla att plocka bort för motståndaren så medför det också att vi själva inte skapar något framåt. Elfsborg lät oss passa runt mellan mittbackarna, men så fort den gick ut till ytterbackarna så satte dom press och varken Eid, Baggesen el Sigurdsson kunde som regel hantera den pressen. Nyman gjorde det han kunde med dom långbollar som följde. Planen är dock inte att vi ska kunna hantera den pressen alla gånger utan IFK verkar förlita sig på att vi lyckas typ 1 av 10 och då skapas ett farligt läge som vi gör mål på, precis som igår. Därför så ser man aldrig IFK korrigera i taktiken el testa något nytt utan vi fortsätter banka huvudet i samma vägg tills det ev lyckas. Det blir tyvärr fruktansvärt tråkigt att kolla på som supporter.

  Med andra ord handlar det inte om att vi saknar egenskaperna centralt i banan, vi har ett ganska så spelskickligt mittfält, men vi väljer att inte spela upp den den vägen för att det ändå anses för farligt. En defensiv offensiv helt enkelt.

  Det är i mina ögon inte heller våra mittbackar som det är fel på. En kort passning upp till mötande mittfältare är tex betydligt enklare än dom svåra långbollar vi väljer att spela nu. Anton Eriksson visade även förra säsongen att han kunde slå de rakare längre bollarna genom lagdelarna, men i år får han inte ens försöka. Glen vill helt enkelt anfalla på kanterna och endast på kanterna, annars blir det långa bollar på Nyman. Kul.


  Report comment

 20. // vipassan
  Ja, de har ju i princip samma position och det är en dramatisk skillnad i kvalitet. Levi (likt Sigge) kunde ta emot en boll under press och dribbla sig loss från en markering. Lind behöver massor av yta för att göra saker med bollen, och det är det som gör att han är lätt att pressa och markera. Vi har lite för många spelare på Linds nivå för att kunna spela som Elfsborg.


  Report comment

 21. Jaja. Oviktigheter åt sidan. Det verkligt viktiga är ju att Gnällbänkens liga i Allsvenskan Fantasy har en ny ledare.


  Report comment

 22. Elfsborg har ju en otrolig styrka i press och återerövring. Det som oftast händer är att man stressar och jagar tills man vinner en boll, sedan sker allt otroligt snabbt. Plötsligt är ytterligare fyra spelare till på väg rakt fram samtidigt som man har kombinerat sig förbi en ytterback. Man kommer med fart och folk rakt in i farliga ytor. Individuellt är man bra nog för att värdera situationer och ständigt hota. Det är liksom essensen i deras spel. Titta på Qasem som kom in och bara stressar med ett enda mål, rörelse.

  Det är väl där någonstans som vi gick bet igår och det är kanske inte så konstigt sett till hur olika det där med kontinuitet har varit i klubbarna om man jämför. Jag menar, hur länge har Thelin jobbat med det jämfört med hur länge vi jobbat med Glen?

  Som jag läser matchen tappade vi på rörelse utan boll och gjorde flera misstag i uppspelsfasen. Vi hade problem att etablera ett spel som skapade progress. Man visade sig helt enkelt inte som alternativ åt sina kamrater. Eller jo, vissa gjorde ju. Totte sprang och fick bli både extra mittfältare och anfallare… När det var som värst spelade man från mittback upp till honom för att han var bästa alternativ.

  Det var någon, anonyman kanske, som tog fram fakta kring Fransson. Varenda en av hans styrkor hade varit guld värd på planen igår. Det är förresten också en tradition man haft i Elfsborg senaste 10 åren ungefär, ett otroligt kompetent innermittfält som kryddas med avslutare och tekniskt skickliga yttrar.

  Bägge lagen hade bollen lika mycket. Varför kunde dom ha fullt med avslut när vi knappt hade några?


  Report comment

 23. ”Det blottade våra begränsade försvarare och det faktum att vi inte har någon lågt liggande bollfördelare, eller som vill axla rollen som mittfältsmotor. Det var flera gånger igår då Traustasson eller Ceesay hade behövt ta ett tydligare kliv in i ytan centralt för att visa mod och lust att vara central uppspelspunkt. Det kräver dock att mittbackarna och ytterbackarna VÅGAR belöna de båda när de väl tar sig an den rollen.”

  Här passar en viss Alexander Fransson in enligt mig.


  Report comment

 24. Bisarrt att framhäva Jansson som matchförlorare.

  Det stora problemet i den här matchen har gått igen i de tidigare också, bara att vi då mött sämre motstånd som släpper till i större utsträckning. Vi skapar ingenting. Målet är heller ingen äkta målchans, utan det är en ren tillfällighet att bollen går in. Är det ens 5% av frisparkarna som sitter på det sättet därifrån? Förnodligen inte. Vi har haft grov överutdelning på våra chanser hittills i år vilket har vaggat in folk i en tro av att vår offensiv är bra. I enskilda sekvenser absolut och tack vare individuell briljans, självklart, men det finns fortfarande ingen tydlighet i de offensiva strukturerna. Igår kanske det var 2-3 gånger över 94 minuter som vi faktiskt lyckades göra en kontrollerad omställning från mitten av egen planhalva och till sista tredjedel. Dvs. i ett rakt anfall så som Glen vill spela sin attackfotboll.

  Det ska dock sägas att Elfsborg kanske hade den bästa pressen vi mött i år, vilket man måste ha om det ska spelas omställningsfotboll. Det blottade våra begränsade försvarare och det faktum att vi inte har någon lågt liggande bollfördelare, eller som vill axla rollen som mittfältsmotor. Det var flera gånger igår då Traustasson eller Ceesay hade behövt ta ett tydligare kliv in i ytan centralt för att visa mod och lust att vara central uppspelspunkt. Det kräver dock att mittbackarna och ytterbackarna VÅGAR belöna de båda när de väl tar sig an den rollen. Erikssons uppsnackade passningsfot har man knappt sett röken av i år. Lund och Eid spelar med dykardojor på. Den lilla kreativitet som kan uppstå från backlinjen är signerad Baggesen och kombinationsspel med innermitt eller Sigurdsson.

  Traustasson var riktigt bra igår och det är kul att han fortsätter rida på sin positiva trend. Jag skulle gärna se att han kommer ner och hämtar boll i större utsträckning än vad han gör. Det borde gå att växeldra med Ceesay i den rollen.

  Det andra genomgående problemet som blottades igår var det faktum att vår bänk inte färgar någonting. Khazeni är toppklass, men ska inte hållas på bänken till 80:e minuten. Shabani är loj, vek och feltajmad på ett sätt som påminner om hans första tid i klubben. Självförtroendet på all time low? Ortmark är inte en spelare som kan komma in med 10 minuter kvar av matchen och sätta sitt avtryck, han är för mycket av en flowspelare för det. Gudjohnsen har jag slutat kommentera, för jag vet inte vilken roll han ska ha i det här laget. Jag börjar öppna upp för att Sema ska få mer speltid och att Ellbring borde luftas någon gång för att han ska trycktestas på den här nivån. Han har joker-DNA med sina färdigheter.


  Report comment

 25. Eid och Lind är nyttiga och jobbar hårt, men det är ändå två begränsade spelare som är lätta att pressa till bolltapp. Skillnaden mot Linus och Levi är dramatisk, eller mot Elfsborgs kantspelare.

  Vito är jag inte heller speciellt imponerad av. För att ha en så offensiv roll så är han rätt osynlig. Förhoppningsvis blir han bättre med fler matcher i benen. Baggesen är bra för sin ålder, men väger lite lätt. Klart bästa dansk dock.

  Men jag hade väldigt låga förväntningar på det här laget, så jag är rätt nöjd. Traustason tycker jag var lite av en besvikelse ifjol, men nu håller han mycket hög klass. Ceesay är också mycket bra, tack AIK.
  Eriksson har också höjt sig en nivå.


  Report comment

 26. En förlust som sved lite extra tycker jag.
  Vill påstå att vi ser riktigt bra ut i första. Ingen bländande anfallsfotboll men en fotboll som osade kontroll och hot när vi väl gick framåt. Kändes tryggt.

  I andra växlar Elfsborg upp och vi har svårare att kontrollera tempot, men likväl stabilt försvarsmässigt, Jansson med några fina räddningar vid rätt tillfällen, precis som det ska se ut från en allsvensk målvakt.

  Vi börjar se lite trötta ut, Shabani kommer in och blir den första riktiga missen. Tror inte han satte en fot rätt, och är också den som inte nyttjar möjligheten att få bort bollen i sekvensen innan som sedan leder till 1-1. Jansson med ett tveksamt ingripande, precis som Eid och nämnde Shabani.

  3 individuella misstag i samma sekvens håller såklart inte.

  Därefter ser vi ängsliga ut och direkt dåliga som lag. Inget vidare passningspel, Sigge försvann ur matchbilden när han inte fick utgå från kanten längre. Efter knappt en passning rätt och trötta ben. Utöver det hade vi inte marginalerna med oss heller. Inte en frispark fick vi väl med oss.

  Andra målet ska såklart inte få ske då vi skulle haft frispark 2 ggr om innan hörna när Lund springs ned av en offsidestående spelare.

  Ett par individuella misstag och en kollektiv kollaps på 25 minuter höll helt enkelt inte. Fruktansvärt surt när det såg så stabilt ut innan.

  Beröm till Elfsborg som har precis som vi ett par individuellt skickliga yttrar. Där Elfsborg skiljer sig mest mot oss är skickligheten i backlinjen. Där utklassar dom oss.

  + Totte och Trasten
  – på våra båda ytterbackar, Jansson och Shabani.


  Report comment

 27. Anonyman

  Först, jag håller med dig. Inte just kanske att fler behöver öka sin skottprocent, men det måste antagligen skapas flera målchanser. Men eftersom du just nämner Victor Lind. Herregud vad nyttig han är och då inte minst för det offensiva försvarsspelet. Hans roll skiljer sig ju mot vad Arnor gör och lägg till då en betydligt sämre ytterback på sin kant som hjälper honom.


  Report comment

Lämna ett svar

Back To Top
Loading...