Gnällbänken


Du måste vara inloggad för att kunna skriva ett inlägg på Gnällbänken...

  117 667 inlägg

 1. bengeten  |  3 månader sedan


  Det bästa vore nog att Jens tar hjälp av en gammal
  Skyttekung
  Tex Janne Hellström
  Som Göteborg gjorde med Torbjörn Nilsson

 2. Balasz  |  3 månader sedan


  vipassana

  Jag har sett matcherna och att vi t.ex gör en jävligt bra match mot Göteborg. Spelar fullständigt ut AIK i en halvlek. Därutöver mindre bra insatser. Med andra ord har vi en enorm högsta nivå.

  Vad tycker du är alternativet? Sparka Jens? Motivera gärna isåfall, kan va kul å höra.

 3. vipassana  |  3 månader sedan


  Balsz/

  Vad i vårat spel menar du att alla tränare i allsvenskan är avundsjuka på? Har du sett matcherna i år?

 4. sthlmsnok  |  3 månader sedan


  LeTigre
  Stör mig också.
  Verkar helt frikopplad från egen prestation och obrydd om lagets.

 5. hull  |  3 månader sedan


  raj //

  Nu överdriver du. Igen.

  Smith har verkligen en del att bevisa i år och alla är nog eniga om att kvaliteten på inläggen inte varit tillräckligt bra. Men att jämföra med Gudi blir ju konstigt, med tanke på att de två kanterna fungerar väldigt olika. Smiths roll är i mycket högre grad att ta löpningar i djupet (vilket han visade sig mycket lojal inför mot t ex AIK, men fick väl typ 1 passning på 10 löpningar).

  Vad har du för källa? Och vad säger den om antalet misslyckade inlägg?

 6. rajderajraj  |  3 månader sedan


  Förövrigt intressant statistik är att Thorarinsson har slagit flest passningar som lett till skott på mål (15). Vem som stått för näst flest? Haksabanovic! (11)

  Kanske bidrog Haksabanovic med mer framåt än man trodde. Efter 11 passningar som lett till skott på mål så är det nog inte enbart hans fel att han bara står på 1 assist. Han har dock varit en säkerhetsrisk i defensiven. Kanske är det trots allt Trasten-rollen som passar honom bäst där han slipper försvara centralt i banan.

  Även Thorarinsson står på 1(!) assist efter att ha spelat fram till 15(!) avslut på mål. Kan vara värt att se över effektiviteten i avsluten.

 7. rajderajraj  |  3 månader sedan


  När det gäller nyckelpassningar dvs passningar som leder till skott på mål så ligger Thorarinsson på delad 6:e plats i ligan med 15 st medan Smith ligger på delad 180:e plats med 1 enda passning till skott på mål. Dom har spelat lika mycket. Vi har mer el mindre varit enbenta under inledningen av 2019.

 8. rajderajraj  |  3 månader sedan


  Balasz//

  Tror vi gör det alldeles för lätt för oss om vi sammanfattar offensiven 2018 med DMK:s spets. Han gör 10 mål utav våra 51 st. Endast 3 lag gjorde fler 2018.

  Han var vårt främsta offensiva hot men långt ifrån det enda. Thorarinsson fortsätter tex stå för många assist och har gjort flest lyckade inlägg i hela Allsvenskan 2019.

  Ett problem tycker jag fortsatt är högerkanten där Ian Smith har förtvivlat svårt att få fram sina inlägg till rätt adress vilket innebär att det imponerande kombinationsspelet till höger sällan leder till några avslut. Förra säsongen gjorde han 2 assist totalt på 20 matcher och i år står han på 0 efter 7 matcher. På statistiken över lyckade inlägg där Thorarinsson kommer 1:a så hittar vi Smith först på plats 39. I ett spelförande lag där han är den enda naturliga kantlöparen så är det katastrofal statistik.

 9. Balasz  |  3 månader sedan


  vipassana//

  Nej det jag menar är att vi haft svårt susta tredjedelen länge nu (även om vi kom tvåa förra året). Det är inte svårare för motståndarna att gå ned på köttmur så neutraliseras våra anfall väldigt enkelt. Förra året gjorde vi mål ändå dels p.g.a. DMK men stundvis så såg det segt ut då med.

  I år är det ännu värre då det räcker med att anfalla mot oss så blir det farligt direkt.

  Vi har ett spel som jag tror alla tränare i allsvenskan är avundsjuka på men vi får fortfarande inte ihop det sista tredjedelen.
  Risken med att sparka Jens är att tappa spelet men det kanske blir effektivt i slutändan. Eller så kommer genombrottet och då är vi jävligt bra.

  Vet inte själv hur jag ska se på det.

 10. vipassana  |  3 månader sedan


  raj/

  Om du menar att framgång är tillfälligheter så kan jag med väldigt stor säkerhet säga att det inte stämmer.

 11. rajderajraj  |  3 månader sedan


  Om man säger så här:

  Stefan Hellberg var med på hela resan med Janne
  Tonna Martinsson var med på hela resan med Janne
  Peter Hunt var med på hela resan med Janne
  Mathias Floren var med på hela resan med Janne
  Falk-Olander var med på hela resan med Janne
  Christoffer Nyman var med på hela resan med Janne
  Alexander Fransson var med på hela resan med Janne.

  Dom här killarna vet mer än någon utav oss vad det var som tog oss till de nivåer vi hade 2015/2016. Dom jobbar minst lika nära Jens och räkna med att det är en väldigt öppen diskussion som råder för att vi ska bli så bra som möjligt. Kan det helt enkelt vara så att det är väldigt svårt att nå den nivån sportsligt och att det ibland beror på faktorer som man överhuvudtaget inte råder över?

 12. LeTigre  |  3 månader sedan


  På Jordans instagram kan man åtminstone se en elegant tunnel på Lill-Isak. Vet inte egentligen varför det stör mig. Men det gör det. Leverera först, visa tunnlar sen kan jag känna.

 13. vipassana  |  3 månader sedan


  Balasz/

  Vet inte om jag förstod det rätt nu men det är ju inte motståndarnas fantastiska köttmurar som gör att vi inte gör mål. Det är ju inte tiobackslinjer som ställts upp som bara velat försvara ner oss och fixa 0-0. Det är ju lag som enkelt kunnat försvara sig mot oss och även skapa mycket framåt. Lag som Falkenberg har gjort 3, Helsingborg 3, Kalmar 2. Och Malmö, Djurgården och Elfsborg gick ju knappast in för att spela defensivt när vi mötte dem. Är väl bara AIK under första halvlek som försökte försvara sig stnehårt?

  Vi har ju inget spel att ta sig igenom motståndarna. Spelarna ser ju helt förvirrade ut. Individuellt så vimlar det ju av spets i laget men det är en tränares uppgift att få spelarna att ta fram den och fungera ihop. Även om truppen är obalanserad är det inte värvningar som är vad vi behöver(ja en defensiv innermittfältare hade inte varit fel) så är det inte det som löser problemet. Vi behöver en tränare som har en spelidé han tror på så vi slipper Jens hopplösa försök att få ihop ett spel som fungerar.

 14. rajderajraj  |  3 månader sedan


  Taddson//

  Säker på att dom tränat på det en hel del, dom började tex försäsongen med att träna just på att ta sig igenom täta försvar. Tyvärr har även motståndarna bestämt sig för att stänga ner våra offensiva hot inför matchen och då är det relativt enkelt att plocka bort en 21-årig lättviktare som Jordan och en matchotränad Nyman som löper över stora ytor och allt för sällan in i straffområdet. Här krävs det att även våra mittfältare utgör ett offensivt hot och går på fler avslut samt att våra anfallare kan lösa utmaningarna som uppstår på planen. Men vart finns luckorna vi vill hitta när man möter ett 5-manna försvar med 2 sittande innermittfältare?

  Jag tycker vi gör det bra sett till utmaningarna vi ställs inför och sen är det som regel i slutändan spetsen som blir avgörande. Malmö har inte haft ett flytande anfallsspel på 2-3 säsonger men lyckas ändå vinna tillslut genom just spets. Mot IFK Göteborg har vi mängder med hörnor, minst 3 högkaratiga frisparkslägen, flera avslut i straffområdet och ett antal klockrena möjligheter som knappt blir farliga för att de slarvas bort tex kontringen efter offensiv bollvinst där vi kommer 3 mot 2 och Jordan springer rakt in i motståndarna i desperat jakt på ett vänsterskott. Den typen av lägen som Hammarby gjorde 2 mål på mot ÖFK. Det är den bristande spetsen i de avgörande lägena som i slutändan blir matchavgörande. Där är självklart självförtroende och att vi är ett ungt lag viktiga faktorer.

 15. Balasz  |  3 månader sedan


  Problemet med att motståndarlagen kör med köttmur är något som skett i två års tid nu där vi hela tiden haft svårt att komma till avslut. Men nu är det ännu svårare.

  Vi spelar bra och hittar fina lösningar på mitten men motståndarlagen kan ju för fan gå hem och ställa upp köttmur och vi fortsätter och spela runt och slutligen så kommer bollen ut på vänster eller högerkanten där det blir ett inlägg som mer andas ”hoppas nån kan nå bollen” mer än att vi sätter bollen där forwards eller inköpare mittfältare ska vara.

  DMK erbjöd att han kunde göra sin gubbe och sen gå på inspel eller eget avslut vilket öppnade upp anfallen lite mer (även om jag tyckte han värderade lägena dåligt när pass eller skott borde ske). Idag är det lite av den delen. Skrabb kommer loss ibland och då blir det farligt. Jordan söker alltid läge med vänstern vilket gör att han med boll blir ofarlig utanför straffområdet. Det är lättare att förstå än Klartext i Sveriges radio.

  Kalle stångar sig igenom ibland, blir farligt när han väl kommer till läge men det känns mer som tur än skicklighet när försöken görs.

  Nyman sliter och springer i vanlig ordning och bör öppna upp rejält för andra anfallare att ta sig ytor. Huruvida det sker eller om bollen aldrig kommer fram trots att det finns lägen är svårt att se. Har hittills bara sett matcherna på TV och där är det svårt att se hur spelet är i övrigt på planen utöver var bollen är.

  Jag vill fortfarande ha in en annan typ av anfallare som erbjuder andra alternativ. T.ex Gustaf Nilsson. Så vi kan variera anfallen lite och att inläggen kanske kan ge lite utdelning. Vi har ju små snabba och tekniska spelare så det räcker.

 16. hull  |  3 månader sedan


  Det kan ju stämma att dom tränat för lite på det, men det vet vi inte. Kan ju också vara så att de har svårt att omsätta det de tränat mycket på. Eller en kombination.

  En faktor som är intressant i sammanhanget är att spelarna inte känns alls lika frustrerade som vi vad gäller anfallsspelet. Visst är de besvikna över missade poäng men nånstans känns det som att de tycker att anfallsspelet är rätt bra?

 17. Taddson  |  3 månader sedan


  raj

  Då har vi konstaterat att Jensas förmåga att få fart på anfallare var högre än du trodde.

  I övrigt kan jag bara läsa det som att du instämmer i min kritik, att man inte tränat på rätt saker i tillräcklig omfattning.

 18. bengeten  |  3 månader sedan


  Mycket av problemet är väl det att man bara
  Leder med ett mål
  Som mot dif
  Om man hade kommit upp i en ledning med två
  Mål hade man vunnit mot dom
  Likaså mot kalmar
  När ifk gör första målet förlorar man sällan
  Så även i år
  Ingen förlust vid det scenariot
  Vid motsatsen två förluster

 19. rajderajraj  |  3 månader sedan


  Taddson//

  Janne var bäst i Allsvenskan på att få fram skyttekungar i anfallare som inte presterade varken före el efter dom kom till klubben. Det var en av de egenskaper jag misstänkte att vi inte skulle kunna ersätta för ingen annan Allsvensk tränare har varit i närheten.

  Trots det har vi haft några skyttekungar även under Jens och han har text till skillnad mot Axen lyckats att få Holmberg att blomma ut och vinna skytteligan. I år verkar det vara Jordans tur samtidigt som Nyman ser redo ut för 90-minuter igen vilket åter gör honom till ett offensivt hot på allvar.

  Jag håller med om att vi behöver bli tydligare med hur vi vill komma till avslut. Hur vi bäst utnyttjar våra offensiva spelares spetsegenskaper. Jordan som varit hetast kommer tex till väldigt få avslutslägen. Här ser jag dock inte att våra konkurrenter är vassare. Det är tex fortfarande bara 3 anfallare i AS som gjort fler mål än Jordan 2019.

 20. Taddson  |  3 månader sedan


  hull

  1. För att man inte tränat (tillräckligt) på de sakerna.
  2. För att motståndarna ställer upp 11 man i köttmur.
  3. (Se 1)
  4. För att spelare med de egenskaperna helt saknas i truppen.
  5. (Se 1).

  Exakt de sakerna jag menar, i mitt inlägg om Bajen-ÖFK nedan.

 21. Taddson  |  3 månader sedan


  raj

  Såvitt jag minns, har jag nog aldrig läst en enda kritisk tanke från dig. Mot nånting i IFK Norrköping, egentligen.
  Jo! Mot att egna juniorer prioriterats bort till förmån för externa värvningar.

  Din tanke är således ”mer av samma”. ”Det funkade inte de elva första tävlingsmatcherna, men den tolfte går det nog!”

  I min värld handlar det om väsentligt större saker än ”bara självförtroende” för att vinna matcher. För det är inte så att saker ”kuggar i” bara sådär. Det måste tränas på, nötas in. Och det har man inte gjort. Däri ligger min kritik.

 22. hull  |  3 månader sedan


  Med risk för att banalisera hela den läsvärda diskussionen nedan, men jag tycker att frågan kokar ned till det som känts som ett frågetecken i åtminstone två år: Hur är det egentligen tänkt att vi ska göra mål?

  1. OM vi ska anfalla med fart i djupet – varför vänder vi så ofta hemåt eller stannar upp i spelet?
  2. OM vi ska tråckla oss fram centralt – varför misslyckas vi gång på gång med just det?
  3. OM vi ska komma runt på kanterna – varför är spelare så sällan på plats i boxen?
  4. OM vi ska skaffa DMK-lägen – varför sker det inte längre?
  5. OM vi ska ta löpningar för att dra i sär motståndarnas backlinje – varför tas inte löpningarna?

 23. rajderajraj  |  3 månader sedan


  Taddson//

  Nej, jag har varit kritisk mot beslut som tagits under försäsongen, men så behöver jag inte heller ta hänsyn till bla den sociala och gruppdynamiska aspekten i mina bedömningar. Vi sitter helt enkelt inte på alla förutsättningar till besluten som tagits.

  I nuläget hoppas jag att det ges tid till att låta våra hjul kugga i varandra. Till stor del tycker jag att det har gjort det. Defensiven ser stabil ut igen, offensivt så börjar det kugga i allt mer och nu saknas eg bara självförtroendet som krävs för att ett ”nästanläge” ska vara mål istället.

  Vet inte om Jens behöver göra så mycket annorlunda i nuläget, handlar mest om att ge spelarna chansen att hitta toppformen genom kontinuitet. Vi kan vara en studs som går vår väg ifrån att explodera.

 24. Taddson  |  3 månader sedan


  Raj

  Så. Ingen kritik är befogad, allt ska fortsätta som nu?

 25. rajderajraj  |  3 månader sedan


  Taddson//

  Är det inte allmänt känt att bajen spelar med fria roller i offensiven? Deras spel bygger mycket på kemi mellan spelarna. När dom startade med Kacaniklic till höger fungerade det inte alls, när han bytts ut mot Khalili så kuggar hjulen i varandra och helt plötsligt flyger det. Små marginaler.

 26. Taddson  |  3 månader sedan


  raj// Lyssna på 3-5-2. De pratar om just det. ”Vara det bästa laget”.

 27. rajderajraj  |  3 månader sedan


  Taddson//

  Det var väldigt få matcher 2018 där man efteråt kunde säga att IFK Norrköping inte varit det bästa laget. Som jag minns det så var det främst en frågan om ifall IFK skulle lyckas få hål på sina djupt stående motståndare med det spelövertag vi hade el om det skulle bli kryss och som regel löste vi det tillslut. Tom topplagen gav upp tanken på att vara spelförande mot IFK och valde att backa hem med i stort sett hela laget.

  El för att citera Uwe Rösler
  ”För att vara tydlig, Norrköping är det bästa lag med boll jag har sett i Allsvenskan. De har en tydlig strategi för att bygga upp spelet. De är väldigt bekväma med bollen med många mittfältare som kommer ner djupt och hämtar boll och en målvakt som är väldig trygg med bollen. De anfaller verkligen med, inklusive målvakten, elva spelare.

  De har rörliga atletiska spelare som är bra på att ta sig ur trånga ytor. Snabba. Snabba med bollen. Jag har inte sett alla lagen, men av de jag sett är Norrköping det bästa laget”

 28. Taddson  |  3 månader sedan


  kakadua

  Du glider lite från ämnet ochjag förmodar att min poäng blir för abstrakt för att sätta ord på (för vad är ”bra spel”?).

  Jag har, över tid, saknat automatiserade linjer i spelet. Ryggmärgsinstinkter. Aktion X startar motreaktion Y, som blir till mönster Z.

  Intressant att du tar upp Billborn. Kollade sporadiskt på Bajen-ÖFK igår, två lag som tydligt nött den så kallade spelidén in i ryggmärgen på spelare. När Sonko-Sundberg slog en passning till Tess, tog han omedelbart en löpning snett bakåt för att erbjuda en annan vinkel vid hemåtspel. När Jeppe Andersen hämtade boll mellan Solheim och Fällman, flyttade sig Bojanic ut mot sidan för att erbjuda alternativ.

  Även om Bajen fullkomligt körde över Östersund, gick det att se linjer och tankar i båda lagens sätt att spela. Tänkte just på det, att det var en märklig match att se, ett dygn efter Kamratmötet. ”Sådär ser inte mitt lag ut”. En rörelse startar en annan rörelse, som får en motrörelse. Jag förmodar att det är det jag far efter, det automatiserade. Det som kallas ”spelidé” och ”taktik”.

  En kvart in i första halvlek twittrade jag:
  ”IFK Göteborg: aggressivt.
  IFK Norrköping: reaktivt”

  Det är så jag ofta uppfattar och har uppfattat IFK Norrköping över tid – som reaktiva. När jag lärde mig spela fotboll, gick träningar ut på att nöta in vissa mönster, att ta löpningen innan passningsläggaren vände upp, till exempel. Jag ser inte det i IFK. Jag ser bolhållande spelare som sökande, funderande. De där extra tiondelarna blir till sekunder, som sölar ner hela spelet. Det klagas på att Gudi, Sead, Alle så ofta söker bakåtpassningar. Men det är ju för att de där löpningarna inte kommer, för att de inövade mönstren inte sitter där. Vilket i sin tur gör att jag – med flera, tydligen – undrar vad de gjort under försäsongen. Vad har de tränat på?

  Upplever att det sett ut såhär ganska långa stunder i flera år. Och då är det i så fall en metodik från tränarhåll, inte enbart baserat på att spelare kommit och gått. Stommen 2018 och 2019 är ju densamma, även om Ante och DMK lämnat. Det borde inte vara ett problem att spelmässigt ta bort två spelare och ersätta med två andra. Därför menar jag att det blir en ursäkt, mer än en logisk förklaring. I det renodlat spelmässiga, alltså.

  Förstår du då bättre vad jag menar, eller är det fortfarande för abstrakt?

 29. kakadua  |  3 månader sedan


  Och så måste jag väl repetera att:

  Att DMK gjorde mål på långskott i fjol är inte bara ”individuella presentationer” bara. Det var ett tydligt taktiskt beslut att sätta honom i lägen där han kunde vika in och skjuta.

  Ska vi hålla på så, så kan vi ju räkna bort hälften av Traustasons och Kujos mål 2015 och skicka medaljerna till någon som förtjänar dem bättre.

 30. kakadua  |  3 månader sedan


  Taddson

  Så kan man se det. Det positiva är att vi spelar i Allsvenskan och bara behöver jämföra oss med ett gäng andra lag som periodvis spelar krampaktigt, ibland vinner genom tur och individuella prestationer etc.

  Vilket annat allsvenskt lag anno 2016 hade du hellre velat att vi spelade som? I och med att det är tränare på ungefär den nivån som är aktuella om vi nu ska byta.

  Jag har en enda tränare i allsvenskan med omnejd som jag hellre hade haft i IFK än Jens och det är Billborn som jag tycker har gjort intressanta saker med Bajen (och en jävla massa pengar). Rösler är ju bra men känns inte som en bra match med IFK. Axén tycker jag är ett dåligt förslag, frförallt baserat på hans tränarmeriter.