Gnällbänken


Du måste vara inloggad för att kunna skriva ett inlägg på Gnällbänken...

  KOMMENTARER: 95 177

 1. Osiris  |  2 månader sedan


  På måndag blir det vinst och minst 3 gjorda mål. Säkra pengar, bara att lassa in vad som är kvar av lönen.

 2. Taddson  |  2 månader sedan


  kakadua// Men.. ska jag tolka dig som att allt är helt underbart, perfekt, frid och fröjd och inga problem finns med någonting, någonstans? Det där är ju en jättekonstig inställning.

 3. bengeten  |  2 månader sedan


  Xjesperx
  Vilken placering tror du ifk kommer på i år ?

 4. kakadua  |  2 månader sedan


  Taddson

  Du sätter själv fingret på problemet – syftet är att ”kritisera”, inte att göra en rättvis bedömning. Letar man fel så hittar man dem såklart.

 5. Laya  |  2 månader sedan


  Se på AIK och i viss mån Bajen. Straffsegrar med 1-0, gnetsegrar, segrar långt in på övertid med matchens enda mål. Om IFK hade haft 25 % av det där hade vi väl lett serien med 6 poäng nu. Mer ”kliniskt beräknande och cyniskt” spel i delar av matcherna kan göra gott för resultaten (?).

 6. XJesperX  |  2 månader sedan


  Ser verkligen fram emot matchen på måndag! Kul med en så viktig match på hemmaplan med mycket folk!

  Angående alla dessa diskussioner kring IFKs spelsätt och värvningar och att laget är bra eller urdåliga tycker jag det är ganska lätt att förklara IFK 2018.

  Man har ett mycket bra lag med ett stabilt grundspel och gör väldigt mycket rätt, men till anfallet har man värvat för många spelare som liknar varandra, och jagat deras individuella skills istället för att värva ett anfall som kompletterar varandra. Detta var såklart en av Jannes styrkor att bygga ett lag med alla egenskaper involverade.

  Jens har lagat en en köttfärssås med kvalitets kött, fina tomater och lagt en grym grund till en bra rätt, när han sedan skulle ha salt och peppar, så glömde han saltet och körde dubbel dos peppar istället.

  IFK är ett lag som har det mesta just nu, men saknar den sista kryddan för att vara ett guldlag ett år när lag som AIK kommit upp i nivå och inte kommer slarva bort poäng.

  IFK kommer göra en bra säsong. Men 2018 var året man skulle satsa det lilla extra, då höjs också kraven och besvikelsen hos oss supportrar blir större när man fäller sig själva på målsnöret.

 7. Taddson  |  2 månader sedan


  Rekommenderar varmt förre Dalkurd-tränaren Andreas Brännströms twitterkonto. Oerhört fotbollskunnig, påläst och vältalig. Har hört honom ett par gånger i 3-5-2 också. Den som vill lära sig lite om framför allt trender just nu, som 3-4-3 och periodiserad träning, kan kolla in https://twitter.com/andreas2punkt0.

 8. hull  |  2 månader sedan


  kakadua //

  Vet inte om jag håller med dig om att anfallsspelet är särskilt varierat, lite beroende på vad man egentligen menar med det. Sett till det senaste året så har anfallsspelet sett olika ut, och är på så sätt varierat, men ser man till de enskilda matcherna så tycker jag att vi blir ganska statiska i varje enskilt fall.

  Min känsla (behöver inte vara helt med verkligheten överensstämmande) är att vi anpassar oss ganska mycket efter motståndet – att det inför varje match ges tydliga direktiv om en viss typ av anfallsspel. Det kan vara alltifrån ett ganska rakt spel, till inläggsspel eller att försöka tränga igenom med kombinationer. Men vi kör väldigt lätt fast när motståndarna anpassar sig. Alltför ofta saknas dynamik.

  Eftersom resultaten har kommit så är det svårt att kritisera det här upplägget för hårt, men det gör mig nervös. Jag tror att vägen till framgång är lättare att komma framåt på med ett mer oföränderligt helhetskoncept.

 9. Taddson  |  2 månader sedan


  robinso// Okej. Nu var ju inte ursprunget särskilt nedvärderande, utan snarare konstaterande; 3-5-2 från 2015 gav succé och sånt eko att de flesta allsvenska lag använder sig av olika varianter av det, vilket försvårar anfallsspelet i 3-4-3. Det känns inte som en sensationell ståndpunkt.

  Att somliga ideligen har problem med att använda siffror och ”statistik” på fel sätt är ju något som på sätt och vis kräver en pedagogisk lektion. Inget illa men’t egentligen.

 10. robinso  |  2 månader sedan


  Taddson
  Gillar majoriteten av dina inlägg då du besitter gott fotbollskunnande i allmänhet och gör bra analyser oftast men förstår inte din jakt att utrycka dig nervärderande mot andra för att själv hävda din ”rätta” ståndpunkt.

 11. Taddson  |  2 månader sedan


  kakadua//

  Så om det ska kritiseras – vilket jag knappt ens gör, jag bara konstaterar att saker är som de är – ska det göras i medgång lika mycket som i motgång? Intressant inställning. Please change what isn’t broken?

  Och, precis som jag sa, är det oavsett orimligt att jämföra två olika trupper, under två olika tränare, mot olika motstånd. Det var ju det bärande i det felaktiga i att över huvud taget jämföra målskörd för de två sagda säsongerna. Jag pekade på att IFK skaffade sig en fördel under 2015, då de var bland de första att utpräglat spela 3-5-2 i anfallsspelet men att det nu tre år senare inte längre är en fördel utan snarare en nackdel, eftersom så många lag lärt sig att neutralisera just det spelet för att så många tog efter vad IFK gjorde 2015.

  Jag menar att det krävs något mer än att trilla runt bollen när så många lag försvarar sig djupt i en fembackslinje. Men det kanske är helt dumt tänkt av mig. Jag vet ju inte säkert, men jag tror att IFK skulle tjäna på att spela med en ordentlig center. Antingen en stor stark eller en djupledslöpande och spela ett lite rakare anfallsspel. Det är det jag försöker säga. Men jag antar att det är fel person som för fram funderingen.

 12. kakadua  |  2 månader sedan


  Herman22

  Finns det någon uppställning säsong för säsong? Vore intressant att se!

 13. Herman22  |  2 månader sedan


  Kakadua/
  IFK har sämre Xg än 2015 i år, men senast jag kollade bättre än våren 2017 då vi var oerhört effektiva i att göra mål i svåra lägen. Exakt mått kan jag inte ge
  Ett exempel på när Xg kommer ifatt är ju Kalle Holmbergs, vilket jag och Taddson försökte kriga för i vintras. Det är inte konstigt att han enbart gjort fyra mål i år. Förutom senaste matchen då han hade ett bra läge i slutet, så har han ju inte skapat särskilt många lägen och därav har målen uteblivit. Föregående år var ju Kalle klinisk och överpresterade, i år gjort fyra.

 14. kakadua  |  2 månader sedan


  ..och där kom ”individuella prestationer” också. Herregud.

  IFK spelar varierat, precis som under 2015. Det som försvunnit är väl långbollarna på Kujo eftersom vi saknar target. Både Rösler och Alm har framhållit detta som en styrka i årets IFK (att vi anfaller på olika sätt) men de har väl inte heller koll på xG antar jag..

  För övrigt vann vi massor av matcher på individuella prestationer 2015. Och dessutom skitmål på hörnor. Men det var väl 4-4-2-systemets förtjänst?

  Och det är inget fel med det – poängen med en taktik är att maximera lagets styrkor. Detta kan innebära att sätta spelare som Kujo i skottlägen eller att sätta DMK i en-mot-en-lägen.

 15. Taddson  |  2 månader sedan


  robinso// Trevligt!

  Något mer du vill framföra om mig och min person, eftersom du uppenbarligen är så välinformerad och intresserad?

 16. Stockholmskamrat  |  2 månader sedan


  Det här med att konstant hävda att andra har ömma tår, är inte det ömma tårs mamma?

 17. robinso  |  2 månader sedan


  Taddson
  Det är inte alls felaktigt att säga att IFK spelar med tre anfallare.
  En central anfallare och två ytteranfallare. Deras primära uppgift är att producera mål mer än att spela försvarsspel därav epitetet ytteranfallare.
  Det är i vilket fall helt ointressant vad man sätter för titel på positionerna här på forumet då majoriteten av alla skribenter fattar vilka positioner vi pratar om.
  Ditt jävla besserwisser tjoande är fan mer störande än Sulos patetiska inlägg.

 18. kakadua  |  2 månader sedan


  Taddson

  Jag förstår vad du menar, det är bara att du inte har någon fakta att backa upp dina teorier med. Eller har någon mätt xG 2015 och 2018 så att vi kan jämföra?

  Om inte, så är gjorda mål ett väldigt bra mått på hur många bra chanser vi skapar (mätt över tid, åtminstone).

  All analys av spelsystem mår väldigt bra av att titta på alla matcher. Även de matcher där vi gör mål och vinner. Det är ju väldigt slående att det plötsligt blivit så intressant att prata 3-4-3 när vi spelat två matcher utan att vinna, medan det tydligen var helt ointressant så länge vi vann.. Detta är också anledningen till att analysen blir så dålig.

 19. Taddson  |  2 månader sedan


  Bongo// Jag tycker det är viktigt att kolla på hur målen görs, vad de är frukten av, om ett spelsystem ska bedömas. Görs målen för att laget fungerar bra som enhet och skapar målchanser genom väl inövade mönster (som exempelvis 2015-2016, innan spelare såldes och Janne blev FK), eller tillkommer de i högre utsträckning av rent individuella prestationer?

  För mig handlar innevarande säsong mycket om det senare. För jag ser egentligen inga tydliga mönster i IFK:s sätt att spela. Ni vet, ett lag som har en tydlig taktik att komma runt på kanten och slå inlägg på en stark huvudspelare. Eller ett lag som har som huvudplan att med kortpassningsspel spela bort motståndaren och få öppna lägen. Eller ett mer defensivt präglat lag som faller tillbaka, för att sedan gå på kontring och göra mål i snabba vändningar.
  Inget av det där ser jag egentligen i IFK. Kanske att man vill vara det där laget som kortpassar sig fram lurigt. Men mot lågt stående motståndare är det en fruktansvärt svår sak att utföra.

  DMK, Sigge, i viss mån Jakobsen och Skrabb – alla de har gjort väldigt bra grejer helt individuellt. Sigges mål på kortlinjen mot Elfsborg , till exempel. Det är såklart väldigt bra gjort, men mer beroende av Sigges skicklighet och flyt än frukten av ett fungerande system.

  Övriga mål i närtid?
  Ett ganska snyggt desperationsmål på Djurgården, ett grismål mot Häcken, studs och flax ledde fram till Skrabbs kvittering i Malmö, ett självmål mot Sundsvall…
  Det är lite så det ser ut. För det mesta låst och statiskt och ibland studsar det rätt.

  Ironiskt nog är ju Sundsvall den match där IFK faktistk spelat bäst och skapat mest. Obegripligt att inte Jordan och Kalle gör minst ett mål vardera.

  Skickligheten hos spelarna går inte att betvivla. Det finns jäkligt mycket tekniska kunskaper hos många spelare. Men jag är inte övertygad om att det i längden är bra att spela ett spel som mest bygger på trollerikonster och tursamma träffar och när det låser sig ska det till självmål för att få in bollen. Tror det är farligt att underskatta cynism och det lite rakare spelet. IFK är inte Manchester City, det bara är så.

 20. Taddson  |  2 månader sedan


  kakadua// Det är inte ointressant hur många mål ett lag gör. Det kan visst vara värt att titta på. Men att ställa olika säsongers målskörd mot varandra utan kontext är bara dumt. Att säga ”2015 gjorde IFK så många mål, 2018 har de gjort ett mål mer” säger liksom ingenting om någonting, mer än att det är ett mål mer gjort.

  Vi talar om två helt olika trupper, coachade av olika tränare i olika spelsystem mot olika moståndare. Det vore lika relevant att jämföra 1997 års lag med 2018 års lag.

  Min inledande poäng, är ju att 3-4-3 leder till färre tydliga målchanser än vi såg med 4-4-2/3-5-2. Och det är nyckeln hår. Målchanser. Då måste en målchans definieras. Hur och varifrån tas avslut? Det är det där Hasse Backe sitter och försöker förklara enstaka matcher med, expected goals, eller xG. Säger ingenting i kontexten av en 90 minutersmatch, men är ofta indikativt på ett lags agerande över tid.

  Min tes, eller snarare övertygelse, är att det under säsongen 2015 skapades betydligt fler målchanser och att många av dessa omsattes i mål. Alltså att xG var högre 2015 än det är 2018. Bollinnehavet är högre nu, men det hotas inte lika mycket.

  Och det i sin tur beror dels på spelsystemet IFK använder, dels på spelsystemen motståndarna använder sig av. 3-4-3 är lämpligt för att skära sönder raka 4-4-2-motståndare, men har svårt att komma till heta lägen mot motståndare som använder sig av liknande spelsystem, eftersom de har en tendens att falla djupt med hela laget i ett 5-3-2-försvar.

  Förstår du?

 21. Bongo  |  2 månader sedan


  Taddson//

  Jag tycker att det kan vara ganska relevant att faktiskt titta på hur många mål vi faktiskt gör. I alla fall när utgångsläget är att vårt nuvarande spelsystem verkar anses kast för att vi gör för lite mål. Medan 2015års system höjs till skyarna för de många målens skull. Sen fattar väl alla att man inte kan stirra sig blind på sådan statistik. Men som sagt. När det skriks på nya anfallare för att vi gör för lite mål kan det ju vara värt att konstatera att vi antalet mål står i paritet med topplaceringar.

  Därmed inte sagt att offensiven saknar problem

 22. kakadua  |  2 månader sedan


  Taddson

  Varför är det ointressant hur många mål ett lag gör? Mer intressant än din ordsallad, kan jag ju tycka.

 23. bengeten  |  2 månader sedan


  Eller 8 0 6

 24. bengeten  |  2 månader sedan


  Om ifk ska komma upp i 66 p måste man ta
  35 p
  Alltså 11 2 1
  Inte så troligt ändå
  För 60 p krävs 29 p
  9 2 3
  Eller 8 5 1
  Vilket är mer troligt
  För att komma trea borde nog typ 55-56p räcka
  7 3 4 eller 7 4 3

 25. Taddson  |  2 månader sedan


  Och jag konstaterade att det var fullkomligt poänglösa siffror att 1) fråga efter och 2) redovisa, om nu avseendet är att visa på det ena eller andra spelsystemets förträfflighet eller bristfällighet.

  Var för övrigt inte dig jag syftade på till en början, men dina tår är ju rätt känsliga.

  Om det ena eller andra ska jämföras, behöver det sättas i rätt kontext. Det är hela poängen.

 26. eggablaks  |  2 månader sedan


  Taddson//

  Hur menar du? Jag svarade på Bongos fråga. Analyserade jag statistik?

 27. Taddson  |  2 månader sedan


  eggablaks// Samma fullkomliga brist på förmåga att analysera statistik som vanligt.

  Att säga ”2015 gjordes si många mål, 2018 gjordes så många mål” är som att säga att foboll är kul för att päron är gott. Makes no sense at all.

 28. eggablaks  |  2 månader sedan


  Perka//

  Alldeles riktigt, rörde ihop sig med dubbelmötet mot gbg.

  Taddson//

  Samma goa attityd som vanligt.

 29. mvh  |  2 månader sedan


  Snart riktig fredagseftermiddag och ingen Totte-PK utlyst.
  Vad det dröjer.

 30. Perka  |  2 månader sedan


  Vi hade 32 poäng efter 16 omgångar 2015 men målskillnaden e korrekt