Gnällbänken


Du måste vara inloggad för att kunna skriva ett inlägg på Gnällbänken...

  100 531 inlägg

 1. PoLo_ByXa  |  1 vecka sedan


  /Hull
  Utan att gå in på gråzon/bedömningsområden, i en djungel där det kommer ett flertal domar varje år.
  Finns säkert någon skattejurist här inne som är bättre lämpad att uttala sig, med det handlar väl främst om arbetstagaren/spelaren skulle kunna anses bedriva egen näringsverksamhet.

  ”Av 13 kap. 1 § IL (i dess lydelse från den 1 januari 2009) framgår att med näringsverksamhet avses förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt. Vid bedömningen av om en uppdragstagares verksamhet bedrivs självständigt ska det särskilt beaktas vad som avtalats med uppdragsgivaren, i vilken omfattning uppdragstagaren är beroende av uppdragsgivaren och i vilken omfattning uppdragstagaren är inordnad i dennes verksamhet.”

  ” Enligt Skatteverkets bedömning bör förändringarna i IL innebära att exempelvis följande kategorier kan anses bedriva näringsverksamhet.

  Den som hyr ut sig själv för kortare uppdrag (kortare än två månader) till flera olika uppdragsgivare i syfte att ersätta ordinarie anställda till följd av tillfälliga behov av arbetskraft t.ex. på grund av sjukfrånvaro eller arbetstoppar kan anses bedriva näringsverksamhet förutsatt att det framgår att det är uppdragstagarens avsikt att bedriva uthyrningsverksamheten som näringsverksamhet. Detta gäller även om förmedlingen av uppdragstagaren sker via ett bemanningsföretag.

  Konsult, t.ex. ekonomi- eller IT-konsult, som påbörjar sin näringsverksamhet med bara enstaka kunder och där den tidigare arbetsgivaren är en av kunderna kan anses bedriva näringsverksamhet förutsatt att det handlar om avgränsade uppdrag.”

  ” Däremot kan, enligt Skatteverkets uppfattning följande verksamheter inte anses uppfylla kraven på näringsverksamhet.

  En verksamhet som bygger på att man hyr ut sig själv för längre uppdrag i syfte att ersätta ordinarie anställda kan normalt inte anses uppfylla kraven för näringsverksamhet även om parterna kommit överens om att uppdragstagaren ska utföra arbetet som näringsidkare. Det kan exempelvis gälla lärarvikarier, vikarierande sjukvårdspersonal eller chaufförer som ställer sin arbetskraft till förfogande till en och samma uppdragsgivare för en längre tid (två månader eller mer).”

  https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/329051.html?q=f-skattsedel

  Som sagt, i övriga samhället så nyttjas detta lite väl mycket och dras till sin spets.
  Edit: Sen är detta ställningstagandet ca 10 år gammalt, och för varje år som går luckras det väl upp något med nya domar.

 2. hull  |  1 vecka sedan


  Polo //

  Ja, det är ju vanligt i en del branscher att konsulter sitter in-house hos en eller ett fåtal kunder och sedan fakturerar för det. Men det är egentligen inte 100% tillåtet alltså… Där ser man.

  Synd ändå. Hade varit fint om jag knäckt koden för hur IFK ska kunna betala spelarna på ett fördelaktigt sätt. :)

 3. MA  |  1 vecka sedan

 4. MA  |  1 vecka sedan


  Saxat ur FK.
  I slutet av förra säsongen skadade sig Helsingborgs förstamålvakt Pär Hansson allvarligt. Han kommer också att missa inledningen av årets säsong på grund av skadan och HIF letar därför efter en ersättare.

 5. PoLo_ByXa  |  1 vecka sedan


  /Hull
  För att upplägget som du nämner ska funka, ska det inte finnas något som påminner om ett anställningsförhållande mellan arbetstagaren och arbetsgivaren.

  Det är med andra ord en gråzon som nyttjas ganska mycket i övriga samhället, som skatteverket förmodligen skulle försöka slå ner på i detta fall. Då skulle det fakturerade beloppet anses vara lön och klubben blir då skyldig att betala sociala avgifter på summan.

 6. PoLo_ByXa  |  1 vecka sedan


  / Tjockelismock, Cricka

  Jag har inte hört om något maxtak för avsättning till pension. Däremot finns det en skattemässig avdragsbegränsning vid 35% av lönen (innevarande års lön eller kalenderåret innan). Misstänker att det är den Tjockelismock hänvisar till.
  Eftersom de flesta föreningarna inte är skattesubjekt så borde det inte vara något som arbetsgivaren har åsikter om i dessa fall.

  Särskilda löneskatten är som sagt lägre än Sociala avg. och gynnar klubbarna vid löneväxling. (de flesta arbetsgivarna brukar väl kompensera upp mellanskillnaden så att kostnad är samma).

  Det jag däremot syftade på, är väl ifall delen som är blir belastad med skatt (dvs 25% av lön, ersättning m.m.) även inkluderar pension. Så att man kan bygga upp det likt mitt extrema exempel.
  Eller ifall de 25% alltid är på deklarerad lön. så att det i mitt exempel snarare skulle ha blivit
  150 tkr löneväxling. 50 tkr i lön, varav 12,5 tkr är skattefritt.

 7. hull  |  1 vecka sedan


  Vad är det som hindrar spelare från att starta ett eget aktiebolag och fakturera klubben sitt arvode? Föreställer mig att det skulle kunna vara fördelaktigt ekonomiskt.

  Eller?

  Kanske en dum fråga, men även sådana behöver svar…

 8. MA  |  1 vecka sedan


  Hamad tränar med Bajen. Jag tror hans höst gör att många klubbar som var intresserade av honom tvekar och likadant med DIF:s Mrabti. http://www.fotbolldirekt.se/2019/01/11/just-nu-pa-fd-pa-plats-igen-stjarnan-tranar-med-bajen/

 9. KHpeking15  |  1 vecka sedan


  oehr //

  Det låter ju kanonbra!!

 10. MA  |  1 vecka sedan


  Hittade detta på MFF:s forum där man sitter och diskuterar klubbens ekonomi.

  Namn: Joe Strummer
  Sänt: 2019-01-11 14:15
  En lekmans kommentar/svammel av ekonomin som gärna får rättas av nån mer kunnig:

  Malmös egna kapital växer så det knakar medan kassan sinar (iaf fram till Svanberg och årets Europaspel) vilket kanske är något paradoxalt för den oinsatta. Men det är värt att ha i minnet att det egna kapitalet alltid ”kommer ikapp” kassaflödet förr eller senare (för att uttrycka sig slarvigt).

  Med andra ord kommer vi antagligen ha stora avskrivningar framför oss närmsta åren som belastar resultatet. Det är just då egna kapitalet sjunker utan att kassaflödet påverkas, och kommer då ”komma i kapp”.

  Sen som många varit inne på, det är varken eget kapital eller kassaflöde som är mest betydande för sportslig framgång. Den enskilt mest betydande faktorn i sammanhanget är omsättningen (som såklart påverkar de andra två).

  Den teoretiska förklaringen är att i sportens värld är fotbollsklubbar inte vinstmaximerande utan prestationsmaximerande. Därför kommer alla klubbar över tid ligga på nollresultat eller till och med på minus då sportsliga framgångar kommer prioriteras över ekonomisk framgång. Därav den logiska slutsatsen att omsättningen över tid bestämmer den sportsliga framgången då denna avgör var ett nollresultat hamnar (dvs var klubbens maximala hastighet ligger om man tar till analogin med att satsa/gasa och spara/bromsa)

  Eget kapital skänker trygghet och fungerar som bränsle som kan brännas eller sparas och på så sätt öka den ”maximala hastigheten” tillfälligt men är som sagt inte avgörande i det långa loppet. Det är bara att studera AIK som knappast spar på krutet (bränslet) sett till deras förutsättningar senaste året. Men om AIK nu är i kapp borde vi ha en växel till att lägga i, sedan när vi satsat bort det egna kapitalet avgörs allt återigen av omsättningen.

 11. Cosmo Kramer  |  1 vecka sedan


  Självklart ska Gudi döpas om till Gumma!!

 12. Frank  |  1 vecka sedan


  //AO1518

  Jo visst, en vettig köpoption kan väl rättfärdiga lånet. Samtidigt vet väl inte heller någon några egentliga kostnader för Totte, Cibicki eller Buya Turay. Men vår affär känns klart bäst än så länge.

  Jag har en riktigt bra känsla för IFK:s 2019.

 13. Tjockelismock  |  1 vecka sedan


  //Cricka

  Gränsen som man får sätta av till pension av sin lön är på 35%. Ofta när man löneväxlar så som du nämner höjer man pensionsavsättningen så kostnaden blir densamma för bolaget/arbetsgivaren, detta gör att den anställde får lite mer pensionsinbetalningar än hen hade fått i bruttolön.

 14. AO1518  |  1 vecka sedan


  Frank//

  Med köpoption. Men ja, vår affär slår givetvis allt annat

 15. Cricka_Hult  |  1 vecka sedan


  Polo//

  Om spelaren löneväxlar till pension så ska IFK betala 24,26 % i särskild löneskatt på det beloppet istället för arbetsgivaravgift så det blir ngt billigare för IFK som arbetsgivare vilket oftast brukar komma den anställde till del också…det finns säkert många kreativa upplägg när det gäller ”experter”.

  Tidigare har jag för mig att det fanns ett tak på hur mkt man fick avsätta i pension i förhållande till den utbetalda lönen men jag hittar inget om det när jag sökte…så jag kan minnas fel.

 16. Frank  |  1 vecka sedan


  D.v.s. kar för att lånas ut, precis som i fallet Buya Turay.

  Vill påpeka att vi skrev ett fyraårskontrakt istället.

 17. AO1518  |  1 vecka sedan

 18. AO1518  |  1 vecka sedan


  MA och Hull//

  Ylva P är en god vän till mig. Ingen jätteaktiv supporter men hennes sambo är.

 19. oehr  |  1 vecka sedan


  KHpeking15 //
  Det är vår plan och vi jobbar på det. Mer info bör komma inom kort.

 20. Taddson  |  1 vecka sedan


  Haksabanovic går alltså inte till AIK, men det rapporteras att en annan allsvenska klubb varit där och nosat. Det finns inte såg många att välja på. Och en av klubbarna var både stålar och en särskild faibless för gamla HBK:are.

 21. hull  |  1 vecka sedan


  Majsan //

  Håller med. Nu kan vi lägga allt sillyfokus på Sander Svendsen!

 22. KHpeking15  |  1 vecka sedan


  Någon med inflytande i Peking Fanz som vet om det kommer bli någon bussresa till Jönköping? Verkar ju inte skittråkigt med fredagsmatch ;);)

 23. bikemi01  |  1 vecka sedan


  Då vet vi det. Men vilket lag var mer intresserade av Sead? Skulle tro att Jens var där och snokade lite trots allt men att det blev lite för dyrt helt enkelt.

  https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/uppgifter-aik-ger-upp-haksabanovic-varvning/

 24. Majsan  |  1 vecka sedan


  Tycker det här känns skönt, så slipper den helt orimliga värvningen diskuteras vidare här inne:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=7129570

 25. PekingKing  |  1 vecka sedan


  Satt och såg Totte-filmen igår och jag får en bra känsla i kroppen inför 2019. Hade väl blivit mycket förvånad om han inte kommit redan inför säsongen med tanke på europaspelet, men ändå . Att man värnar hårt om Gudi känns oxå helt rätt, gjorde en stark säsong och har hittat sin roll. Tror även att man ser honom som en viktig spelare i laget för de nya unga islänningar som kommit, ett föredöme att se upp till. Önskar nu bara en meriterad och snabb back med väl utvecklad spelförståelse att ersätta Ante med. Kändes inte riktigt 100 med Kasper i höstas, tempomässigt.

 26. PoLo_ByXa  |  1 vecka sedan


  /GnalligSomFan

  Jag avvaktar till Mars, återkom gärna någon vecka innan 30 mars:)

  /Cricka

  Tack för omnämnandet samt informationen rörande bonusar m.m.

  Det ska ju självklart även tilläggas att ”merkostnaden” för föreningarna ökar för dessa spelare om de har en högre lön än i mitt räkneexempel.
  Skulle experten ha en lön på 200 000 kr i månaden, så är det ju 50 000 som experten får skattefritt, som sedan ska ersättas med andra regler, och likaså borde kompensationen också då bli högre ifall experten stannar fem år eller längre.

  Sen vet jag inte exakt hur man ska tolka ”sådan del av lön, arvode eller liknande ersättning”. Hur man ser på löneväxling m.m. i dessa fall. Kan undersöka saken lite närmare nästa vecka. Om löneväxling ingår, så går det ju att få en extremt sjukt situation.
  Man kommer överens om en lön på 200 000 kr i månaden.
  50 000 kronor skattefritt och 150 000 löneväxlas.

  Det skulle ju innebära att experten ifråga inte betalar någon skatt i tjänst överhuvudtaget.

  En sak som vi inte heller kommenterade igår, är ju att experterna får dra av en hel del kostnader också;
  ” ersättningar för utgifter som arbetstagaren på grund av vistelsen i Sverige har haft för
  – flyttning till eller från Sverige,
  – egna och familjemedlemmars resor mellan Sverige och tidigare hemland, dock högst två resor per person och kalenderår, och
  – avgifter för barns skolgång i grundskola och gymnasieskola eller liknande.”

 27. Frank  |  1 vecka sedan


  Jag tyckte det var skitkul att vi fick Alle Fransson på tre år och Totte Nyman på 4. Så länge killarna är hela och i matchform är det toppklass med allsvenska mått.

  Gudi (tycker vi ska kalla honom Gumma fortsättningsvis) nekar man alla bud på för att man hoppas att man kan få till en förlängning av kontraktet med honom. Det lär ju bli väsentligt dyrare men är kanske en vettig investering med tanke på kontinuiteten man får. Lägstapriserna har höjts, förhandlingarna är hårdare: Nej till AEK Aten, etc.

  Men jag tycke mig ana något. Ett aggressivare IFK på transfermarknaden.

  Vad innebär då detta? En signal om att vi går för guldet och Europa med en sportslig satsning kommande säsong och att vi faller tillbaka till vanlig lunk sedan? Är det ett paradigmskifte baserat på att vi med den goda ekonomin vi har klarar större ekonomiska svägningar?

  Tänker på när vi pratade pensionsfonder på banken. Jag som hyfsat ung rekommenderas högre risk, med både större uppgångar och fall, eftersom det över tid ger större avkastning så länge man har ekonomin och modet att klara sitta lugn i båten när det blåser lite.

 28. guess  |  1 vecka sedan


  Jodå! Det går att få tag i en matchtröja med eget tryck!
  Ca en vecka i leveranstid! Så det blev en hoodie och en tischa i stället!
  Fö så smakade raggmunken och fläsket ypperligt!
  Även fast det var en torsdag 🤓

 29. GnalligSomFan  |  1 vecka sedan


  Skickar ut en liten notis till om tabelltipset som kommer köras i år.
  Redan 40 tips inne, så missa inte detta!
  Detta blir sista påminnelsen på ett tag, sen kommer det någon till innan säsongen drar igång!

  Gå in här: https://betlings.com/betform/gnaellbaenken
  Dra lagen dit du vill, sen klicka på tippa. Det är ju kul om folk använder samma användarnamn som här.

  OBS!! Kod för att tippa är: gunnar

  Deadline kommer vara 30:e mars.
  Fram till dess kan både tippa men även redigera sitt befintliga tips allt eftersom nya transfers osv ramlar in.

  Trevlig helg alla!