Gnällbänken


Du måste vara inloggad för att kunna skriva ett inlägg på Gnällbänken...

  KOMMENTARER: 72 253

 1. Taddson  |  2 månader sedan


  raj// Problemet är att den försäljningen inträffade för fyra år sedan. Och ännu har han, som du säger, inte ”lärt sig” att ta vara på den egenskapen.

  Förefaller enklare att lära DMK spela försvarsspel. Ytterbackar behöver också vara snabba. Offensivt har han enorma problem och tillför egentligen ingenting positivt alls till dagens IFK Norrköping. 4 miljoner för en spetsig poängspelare som visar sig vara en slö sumpare kan vara den största floppen i modern tid.

  Och så värst ung kan han, med dagens mått mätt, inte sägas vara längre.

 2. rajderajraj  |  2 månader sedan


  Efter att ha funderat lite så skulle jag gissa att DMK:s spel just nu drivs av ett väldigt lågt självfötroende när det gäller avslutslägena. Han har kommit till flertalet lägen under året, men aldrig lyckats sätta bollen. Det som händer då är samma som vi sett med Holmberg de senaste matcherna, man försöker medvetet el omedvetet att undvika att hamna i dom lägena då det är förknippat med ångest. Man kunde tex tydligt se skillnaden på Holmberg som när självfötroendet var lågt valde att mest lulla omkring på mittfältet långt från ytorna där målchanser kan dyka upp. Efter målet från distans så dök han istället på varenda chans och störstade mot mål vid varje anfall. Helt plötsligt så trodde han stenhårt på att han skulle sätta lägena om dom väl dök upp och när han väl missade ett klart läge så blev han förbannad och slet ännu hårdare istället för att gömma sig. Så agerar en spelare med självförtroende.

  DMK är just nu i samma situation som Holmberg var, han löper aldrig mot mål el in i en yta där han kan hamna i de lägen han vet att han är svag i. Han föredrar istället att ta långskott där pressen på att den ska sitta är lägre, men lullar helst omring i passningsskugga på mittfältet. Då får vi ut väldigt lite från hans snabbhet, en egenskap som kan vara ett stort hot om man har en spelare med självfötroende som vågar utmana sin försvarare och som går rakt mot mål. Det är dit vi måste ta DMK, men då måste hans självfötroende vara knutet till något annat än distansskott med hög svårighetsgrad. Han måste utnyttjas på ett sett som sätter honom i situationer där han ständigt kan lyckas med aktioner, likt Eliasson som hela tiden fick möjligheten att utmana sin försvarare och som på så sett byggde upp sitt självfötroende. Även DMK behöver få en roll där han inte förväntas göra mål vilket är hans främsta svaghet utan istället kan knyta självfötroendet till hans främsta styrkor, snabbheten. In med DMK till vänster i anfallet!

 3. drosen  |  2 månader sedan


  Snabbheten är ju uppenbar. Men du skrev spetsegenskaper i plural – att bara vara snabb kommer man ju inte så långt på om inte t ex spelförståelsen finns eller något så grundläggande som viljan att springa i djupled. Vilket som jag påpekade DMK inte tycks ha, utan han vill ha bollen på fötterna och sen dribbla in i gröten och sen försöka bända in bollen i bortre. Vilket han uppenbarligen inte har spetsegenskaper nog att göra i Europas 25e bästa liga.

  Jämför med Eliasson som nyttjade sina spetsegenskaper till fullo. Göra sin gubbe, sen ett precist inlägg. Han va så bra på det att det inte spelade någon roll att försvaren sjönk två meter och försökte stänga sin ytterkant, Eliasson gick förbi ändå.

 4. rajderajraj  |  2 månader sedan


  drosen//

  Spetsen är just snabbheten. Den mest eftertraktade egenskapen inom fotbollen och som regel helt avgörande för att nå långt. DMK har redan sålts för 20 miljoner en gång baserat på potentialen, nu behöver han bara lära sig att utnyttja den till fullo. Ser man till internationell fotboll så behöver han bli betydligt rakare i sitt spel och jag skulle som sagt placera honom till vänster där han kan sprinta förbi sin försvarare. Han behäver inte krångla till det, typ sparka spring skjut el slå inlägg. Gör han det så tar han sig antingen förbi el tvingar motsåtndaren att slå ut till hörna alt dra på sig en frispark. DMK är alltså en av Sveriges snabbaste spelare alla kategorier, det måste vi kunna utnyttja bättre. Vart är djupledsbollarna?

 5. bengeten  |  2 månader sedan


  Dmk borde kunna göra fler mål ändå
  Bara ett hittills
  Och skrabb inget
  Några bör han kunna göra på åtta matcher

 6. Laya  |  2 månader sedan


  //Burkinho
  Instämmer.
  Laya | 2017-09-11 10:24:01
  //Morre
  Det är bra. Men bakåt då? Ett bättre lag än J Södra kan straffa oss hårt, innan defensiven sitter. Ser gärna att vi bygger bakifrån :).

 7. drosen  |  2 månader sedan


  ”Det är fascinerande att vi inte fått ut mer av DMK:s spetsegenskaper som håller internationel klass och som borde vara perfekt på vårt snabba konstgräs.”

  Vad är egentligen DMKs spetsegenskaper? Och om de nu är av internationell klass men att han inte lyckas praktisera dem i Europas 25:e bästa liga , så kanske problemet är att de faktiskt inte alls håller någon internationell klass.

  DMKs problem är väl att han inte riktigt vill nyttja sin styrka, vilket är snabbheten. Istället vill han va en spelare som får bollen på fötterna, drar sin gubbe och viker in. Tänker att det är något fel på hans självbild, därav också en del gester och utslagna armar när medspelarna inte passar ”den stora stjärnan” (som han kanske va hemma i Mariestad eller i Blåvitts ungdomslag). Nä jag har verkligen inte mycket för DMK – gnäller när han inte får spela och sen bevisar han ingenting.

 8. mvh  |  2 månader sedan


  Jag såg större delen av P16 landskampen, Kusu framstod som en av de bästa, om inte den bästa i laget.
  Ackerman som redan debuterat i allsvenskan och skrivit 4.5 år med Häcken kändes inte alls lika färdig som spelare. Främst för att han hela tiden försökte göra onödiga saker och tappade bollen. Slarvade i mottag och enkla men främst onödiga grejer. Motsatsen till Kusu som knappt gjorde ett enda slarvigt misstag och stod ut med sitt ”enkla” spel. Inte enkelt som i låg svårighetsgrad (många av hans passningar var mindre uppenbara än de som resten av spelarna försökte slå). Utan enkelt som i effektivt. Inget kladd på boll. Ingen onödig vilja att vara involverad i allt. Få bollen, slå en bra gynnsam pass direkt. Ta ny position. Upprepa.

  Kusus styrkor i matchen låg i att han ser lugn ut i spelet, spelar på få touch (något som slagit mig tidigare) och är duktig på att hålla ifrån motspelare och vinna tillbaka boll om han tappar den. Samt säker i sina passningar (första assisten var en yttersida från djupet genom Slovakiens mittfält och försvar. 2 touch. Mottag sen iväg. (om mitt minne inte sviker mig.))

  Förstår inte vem som hade tagit sig en lunchsup när de spelade honom i den offensiva kedjan i U21. Mer uppenbar mitt-mitt får man leta länge efter. (Antar att det var en släng av ”Han är bra, då ska han va långt fram”-syndromet. Utan hänsyn till spelstil.)

 9. Burkinho  |  2 månader sedan


  Offensivt kan det nog funka med 343. Inte så konstigt om det blir lite förvirrat första matchen.

  Jag är mycket mer orolig för defensiven. Det blir stora ytor bakom Tkalcic och Wahlquist. J-Södra är rätt kassa, men kunde ändå komma igenom där ganska enkelt. Tkalcic har fått mycket gnäll, men man måste förstå att det är en väldigt svår (omöjlig?) roll. Wingbakcs måste försvara en mycket större yta än i 442, och hamnar ofta i 1 mot 2 lägen. Bättre lag som studerat vårt system lite kommer straffa oss stenhårt.

 10. Laya  |  2 månader sedan


  //hogjoh
  Instämmer i mycket!

 11. hogjoh  |  2 månader sedan


  IFK såg hyfsat bra ut de första femton i andra halvlek senast. Då var J-Södra helt plötsligt 40-45 meter långa istället för de 20-25 meter som gällde i första halvlek. Varför det hände är svårt att sätta fingret på men kanske bestämde sig hemmalaget i paus för att ”gå för det”.

  Det jag tycker är konstigt, om man tror/vet att J-Södra kommer spela så pass defensivt som de gjorde i första, är att Jacobsen bänkas. Det är vår individuellt skickligaste spelare som är bäst i laget på att slå sin gubbe en-mot-en.

  Jag tycker likt flera andra synd om DMK som sedan sin skada hamnat fel taktiskt, psykiskt och prestationsmässigt. Jens lyckades hitta en roll som passade Eliassons spetsegenskaper, nu är det DMKs tur.

  Om IFK ska fortsätta sitt 3-4-3 och möter fler lag med samma taktik som J-Södra så bör pressen sättas in mycket tidigare (Skrabb, Kalle, DMK/Jacobsen) så att bollen kan erövras när motståndaren är oorganiserad. Då behövs skickliga innerfältare som kan dra nytta av de lägen som kommer. Sjölund och Thorarinsson bör kunna hantera det bäst. Linus och Nicola kommer att klara av ytterpositionerna. Backlinjen bör vara, från vänster till höger, Fjoluson, AJ och Dagerståhl.

  På det viset kan IFK både störa motståndarnas uppspelsfas (jag tycker att pressen inleddes för sent senast) och ha fysik nog att vinna de långbollar som blir konsekvensen av den höga pressen.

 12. Nätrassel  |  2 månader sedan


  Håller med om att DMK blivit en stor besvikelse. Han såg ju så oerhört vass ut på Januariturnén och försäsongen. Det som stör mig mest är att han söker sitt skott varje gång och en stor del av hans problem verkar vara att bevisa för sig själv och andra hur bra han är i stället för att bara spela på. Hoppas fortfarande det kan lossna för potentialen finns där.

  Även kul jämförelse av raj nedan av Skrabb och Mange E. Klockrent, Skrabben behöver bara slipa lite på filmningar och gester mot domaren.

 13. Colintoal  |  2 månader sedan


  Morre//
  Jag bor i Östra Ryd och har mycket kol i garaget. Bara att komma förbi och grilla med ZL.

 14. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Känns som att det är läge för en lunch på stjärnkrogen igen idag.

 15. rajderajraj  |  2 månader sedan


  Taddson//

  Det är fascinerande att vi inte fått ut mer av DMK:s spetsegenskaper som håller internationel klass och som borde vara perfekt på vårt snabba konstgräs. Problemet har väl varit att i stort sett alla lag har ställt upp en köttmur mot oss vilket skapat få möjligheter att utnyttja DMK:s snabbhet. Han har dock ett tag till på sig, ska han säljas för maximala intäkter så behöver han lämna sommaren 2018. Han har med andra ord ett drygt år på sig att explodera i IFK tröjan. Skrabb har kontrakt till 2020 så där har vi gått om tid på oss att få valuta för pengarna både sportsligt och ekonomiskt.

  I mina ögon så borde inte DMK spela till höger utan till vänster. Han spelar till höger för att han 1 gång av 10 kan skjuta in ett distansskott i mål. Men vi får svårt att utnyttja hans snabbhet i den positionen då han tvingas slå inlägg med sin högerfot vilket inte är optimalt. Om vi istället placerar honom till vänster så får vi visserligen inga skott i bortre krysset, men han har istället möjlighet att rycka förbi sin spelare och slå inlägg med sin vänster i stort sett varje gång han får bollen, så snabb är han. Likt med Eliasson så skulle det kunna vara oerhört effektivt. Verkar dock som att han själv föredrar att kunna gå själv och skjuta snarare än att passa fram sina lagkamrater.

  Skrabb saknar den extrema snabbheten och är en mer trixig och oberäknelig spelare. Han verkar mindre självisk och är en spelare som jag hellre vill ha med boll utanför motståndarnas straffområde där han kan hitta kreativa lösningar. Han borde spela till höger. Han har samtidigt visat att han är en skicklig avslutare under sitt år i Gefle och det vore därför perfekt om DMK kunde mata in inlägg och inspel mot Holmberg och Skrabb. När jag sett Skrabb spela så har jag svårt att inte jämföra honom med Mange Ericsson. Både ser lite tunga (tjocka) och sega ut när dom är otränade och man undrar hur dom någonsin kunnat vara så bra, men med speltid så är dom helt plötsligt i toppform, flyger fram på planen och tar sig till toppen av skytteligan. Förväntar mig att Skrabb kommer stegra i form ganska snart, kanske framförallt när självförtroendet hamnar i topp, krävs bara att han snubblar in något mål så kan det rulla på sen.

 16. Taddson  |  2 månader sedan


  DMK är en flopp i klass med Amuneke. Fast den senare gjorde ett par mål, åtminstone.

 17. Markymark  |  2 månader sedan


  varvsgatan //

  Håller med om att DMKs löpningar ser planlösa ut ibland, men jag tror (hoppas?) de ofta är till för att öppna ytor för andra mer än att själv få boll. Men där får gärna någon slå mig på fingrarna.

 18. Markymark  |  2 månader sedan


  Tycker också om Bengtsson. Som ni skriver var han nog för dyr i sommar men priset lär sjunka om (läs när) de trillar ur.

  Annars får Billy Nordström i Göteborg fortsatt sporadiskt med speltid bakom ytterligare en i raden av deras kortsiktiga lösningar. https://www.transfermarkt.co.uk/billy-nordstrom/profil/spieler/189992

  Leonard Zuta som lirar i Makedonska landslaget ihop med Mitov kanske vill hem till Sverige igen efter ett par år i Kroatien? Kontraktet går ut till våren. https://www.transfermarkt.co.uk/leonard-zuta/profil/spieler/214625

  Av det mer exotiska slaget har vi Joseph Ochaya som gjorde rätt bra ifrån sig i Afrikanska mästerskapen i vintras. Är 23 år och har 44 landskamper för Uganda. Gänglig, snabb och har en fin inläggsfot men tenderar emellanåt att göra situationer krångligare än vad de behöver vara. https://www.transfermarkt.co.uk/joseph-ochaya/profil/spieler/280752
  https://www.youtube.com/watch?v=mj5T_Yobeuc

 19. rajderajraj  |  2 månader sedan


  När det gäller Andreas Bengtsson så kan det vara värt att nämna att han är 189 cm lång, har en bakgrund som mittback och skulle med andra ord även kunna vara en framtida ersättare till Fjoluson. I vår nya taktik så krävs det att man har en vänsterfotad mittback och dom växer minst sagt inte på träd.

 20. rajderajraj  |  2 månader sedan


  ZL//

  Tack, fanns iofs inte så många fler alternativ. Kommer bli dyrt om vi ska gå för Bengtsson. Vill man verkligen betala miljoner för en vänsterback när man redan värvat Vall? Antar att Bengtsson var högst på listan redan i somras, men att HBK inte ville sälja?

 21. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Applåder

 22. rajderajraj  |  2 månader sedan


  Manasse Kusu med 2 assist som central mittfältare när Sverige vann med 4-1 mot Slovakien.

  http://svenskfotboll.se/landslag/arkiv/landslag/2017/09/p16-swe-svk/

 23. drosen  |  2 månader sedan


  Är Bengtsson vänsterfotad? Hittar inte info, men i klippet jag såg så använde han högern. Och isf skulle det väl troligtvis innebära att 1. han går före Lindell eller 2. han är bara aktuell ifall Lindell inte skriver på nytt. Såg att han hade kontrakt till 2019 också vilket va synd.

  Edit: Det va han visst: ” – Potentialen finns där, det har Andreas redan visat, med sin kraftfullhet, sina löpningar och sin vänsterfot. ”

 24. Morre  |  2 månader sedan


  ”Om Nikola startar mot Kalmar (och Vall sitter på bänken) lovar jag att promenera till Åtvidaberg.”

  Ser fram emot att ordna en gb-träff i Östra Ryd där vi grillar korv så du får nåt i magen på vägen. Vem tar med grillkol?

 25. rajderajraj  |  2 månader sedan


  JL//

  Låter som att det är Bengtsson du sett. Han har som sagt ett mycket bra löpsteg och bra fysik då han tidigare varit mittback. Påminner om Binaku i Häcken som är en annan mycket lovande vänsterback.

 26. JL  |  2 månader sedan


  //raj
  Ja, sannolikt. Bra beskrivning på honom här. U21-uttagen nyss.

  https://www.svenskafans.com/fotboll/hbk/truppen/Andreas-Bengtsson_70048.aspx

  Från forumet: ”Andreas Bengtsson har jävligt mycket potential. Hade han bara spelat i ett lag där han fått order om att avancera mycket mer längs sin kant och fått möjlighet att slå inlägg och skjuta – då skulle han nog kunna ta stora kliv.”

  Jag har haft ett extra öga till Bengtsson och Berntsson i HBK sen jag såg en av dem briljera för några år sedan. Men vet inte vem av dem det var! En dynamisk spelare, minns jag, som hade kraft och energi i löpningarna. Hoppas att det var Bengtsson.

 27. rajderajraj  |  2 månader sedan


  JL//

  I den nuvarande truppen kan det mycket väl vara så att Skrabb är det bästa alternativet till vänster. Hårt arbetande nog för att klara jobbet, men samtidigt skicklig nog för att kunna hota när han väl kommer upp på offensiv planhalva. Till höger är det garanterat Tkalcic som är det bästa alternativet i nuläget, men där hoppas vi som sagt på Erik Lindell nästa säsong.

  Att hitta ett alternativ på marknaden är som sagt ruggigt svårt. Vall var den bästa som fanns tillgänglig, men om ZL:s rykte om att vi letar ännu en wingback på västkusten stämmer så räknar jag med att vi jagar 21-årige Andreas Bengtsson som startat hela säsongen som vänsterback i Halmstad BK.

 28. JL  |  2 månader sedan


  Noterar att Christopher ”Wingback” Telo ännu inte fått spela i 3-4-3-spelande Molde. Skadad? Eller hemlängtan … ? :)

  Molde kan kanske vara ett lite mer jordnära exempel på hur systemet ska användas. De har en centertank i islänningen Björn Sigurdson vi erbjöds förra sommaren men som ansågs för dyr (11 mål i år) och har två snabba spelare intill honom (den ena är Brustad, 8 mål i år).

  Startelvekavalkad: https://www.transfermarkt.com/molde-fk/spielplan/verein/687

 29. JL  |  2 månader sedan


  Nej, men vi måste diskutera wingbacks. Niko är högerfotad. Han måste spela till höger om vi bara ska en ytter per kant, annars blir det ju inga inlägg alls.

  Nästa år krävs alltså en vänsterfotad wingback. Just nu har vi Vall, som lite panikköptes för att Telo tvingade sig bort. Men han kanske inte är lösningen på lång sikt, eller? Skadar ju inte med vänsterfotade alternativ på positionen.

  Alternativen 2018, med Linus lämnad:
  Vänster: Vall
  Höger: Lindell, Alfons, Niko?

  Så vad finns? Norling letade i ett halvår för att få tag i Rasmus Lindkvist, så det är inte enkelt. Själva har vi värvat Caio Mendes och Christopher Meneses av samma anledning.
  Markymark?

 30. Cosmo Kramer  |  2 månader sedan


  ZL//

  Vi frågade helt enkelt hoppas att vi får fler anledningar till att vara glada över Nikos insatser under hösten:)!