Gnällbänken


Du måste vara inloggad för att kunna skriva ett inlägg på Gnällbänken...

  KOMMENTARER: 72 253

 1. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Men åh jag sliter mitt hår. Du väljer ju att misstolka det med flit, ”Bara för att du kan”.

  Någon skrev häromdagen att Nikola bidrog offensivt. Nej det gjorde han inte. Framförallt så sög hans passningsprocent mot Jsödra. Jag valde därför att ta upp det, för att han var brutalt usel i alla andra avseenden kunde ju alla se.

  Sen har hans passningsprocent nödvändigtvis inte varit så dålig i övriga matcher – Men det är ju uppenbart då 8/10 passningar går tillbaka till Fjölet och övriga två går fel mer eller mindre.

  Han vinner unges dueller. Han springer inte. Han gör inga poäng.

  Alibi insatser på sin höjd när han inte stått ut som dålig. Inte för att han passat dåligt – Utan för att han varit katastrof dålig i alla avseenden.

  Är jag tydlig nog nu? Eller ska du luckas vinkla detta igen?

  Och du får jättegärna säga att ”Blaha buhu subjektiv åsikt”, sure thing! Men visa då på motsatsen. Eftersom du varit oförmögen att meddela när han skulle varit bra så har jag skummat matcherna när han startat. Och han har varit lika usel då. För han är rädd, han springer inte. Och allt detta ÄR OK, sådant händer, Nikola är en fin människa.

  Men det är inte OK att man skall betala honom massa pengar av sentimentala skäl för att han var bra förr, det går inte. Jättetrist.

 2. JL  |  2 månader sedan


  http://www.fotbolltransfers.com/site/news/83546

  The end. Värva Andreasson nu.

 3. JL  |  2 månader sedan


  Kan man hitta statistik över löpmeter någonstans?

  Här mer statistik för den som gillar sånt:
  https://taketheshot.co/tag/allsvenskan/

 4. JL  |  2 månader sedan


  https://twitter.com/fotbollssiffror/status/907596023845019648

  Passningskarta!

 5. Stockholmskamrat  |  2 månader sedan


  Vad hände med det gamla klassiska uttrycket ”för litet underlag”?

 6. Taddson  |  2 månader sedan


  ZL// Jag har plockat ut de delar där du säger emot dig själv. Som när du i ena andetaget svänger dig med omdömen som ”håller inte”, underbygger det med siffror från en match och därefter säger dig göra en ”samlad bedömning”. Small sample size, man. Din värsta fiende när du försöker använda statistik som argument. 48% korrekta passningar offensivt, måste ses som abnormalitet, något som sticker ut. Vilket ju också den totala passningsprocenten på 77,6% talar om. Rätt tolkning vore således, att säga att Niko hade en mindre bra match mot J-Södra. Det är det enda du kan få ut av att läsa Opta, som du hänvisar till. Omdömet ”håller inte” kanske är sant – men du kan inte dra den slutsatsen genom att läsa passningsstatistik på offensiv planhalva i en enskild match.

  Du diskuterar som du har förstånd.

  Och du ber mig bevisa något obevisbart. Nämligen baserat på min högst personliga uppfattning. The eye test. Jag tycker Niko har varit ganska skaplig i några enstaka matcher, bra i någon, hade det tufft första 45 senast mot J-Södra. Du tycker han är ”en säkerhetsrisk”. Lika mycket eye test det, du kan inte underbygga dina påståenden, men du försöker presentera din åsikt som faktum och den som säger emot, försöker du förlöjliga med tillmälen.

  Retoriken känns igen från andra sammanhang, särskilt på internet. Men det är inte värt att nämna något sådant, för då tar det väl hus i helvete…

  Men du kan ju göra dig själv tjänsten att sluta försöka använda statistik som argument, innan du lärt dig grunderna i hur siffrorna ska tolkas; rätt siffror i rätt kontext. Det blir lite tokigt annars, förstår du.

 7. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Taddson

  Alltså du kan ju inte vara på riktigt?
  Orkar inte, du vrider och vänder på det man skriver och plockar ur delar som passar dig. Orkar inte, jag har aldrig någonsin sagt att min samlade bedömning gäller en match, eller att jag baserar det på endast statistik.

  1 Nikola har varit usel.
  2 Hans offensiva passningsprocent var katastrof mot Jsödra, han bidrog inte heller med något annat heller av värde PLUS att han var en horribel säkerhetsrisk bakåt.
  3 I andra matcher har han heller ibte bidragit med någonting. Han är dessutom skygg för att gå in i dueller – I varenda match – och ser ut att vara i dålig fysisk form.

  Återigen, visa en enda match där han, enligt dig då, varit ”lite bättre än andra”. Det stämmer inte, det finns liksom inte. Han har på sin höjd inte varit sämst i laget i någon match, jag omvärderar gladeligen min sågning om det nu funnits möjlighet till det – Men jag vet att så ibte är fallet, men är öppen för att bli motbevisad – Säg en match där han varit bra/gjort något vettigt förutom en enstaka aktion.

 8. varvsgatanblues  |  2 månader sedan


  // Markymark

  Superintressant om djuplesspelet. Tänkte verkligen på att DMK tog mycket löpningar. Ibland tycker jag däremot att hans löpningar är svåra att förstå och svåra att slå en boll på.

 9. Taddson  |  2 månader sedan


  ZL// Så din ”samlade bedömning” utgår alltså från en match? Du säger ju emot dig själv, samtidigt som du lägger ord i munnen på folk. Något tröttsam individ med tydlig besserwisserretorik.

 10. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Vindflöjel?

  Säger att han hade usel statistik mot Jsödra och Taddson börjar yra om hans totala för hela säsongen? :thinking:

 11. Cosmo Kramer  |  2 månader sedan


  OK….En del tycker att Nikola har varit helt ok, en del tycker att han varit dålig eller till och med usel.

  Det vi vet är att han spelat 6 matcher totalt i år i A-laget. Låt oss hoppas att det blir bättre och bättre och kan vi inte likt Wahlström erkänna att allt inte är svart på vitt…. och framtiden…Den är ju så fantastisk att vi inte vet vad som händer.

  Jag säger, ett gigantiskt lycka till, till Nikola Tkalcic!

 12. Wahlstrom  |  2 månader sedan


  Jag sitter med en fot i varje båt här.
  Å ena sidan underprestera Niko nåt i hästväg just nu, tillsammans med ett helt gäng andra spelare (DMK kanske främst). Tycker alibi-prestation är ganska väl uttryckt av ZL. Tar ett par steg på kanten för att sen vända hem på Jon.

  Å andra sidan tror jag hans underpreststioner mest beror på osäkerhet på sin egen förmåga efter skador och sparsamt med speltid. Jag tycker mig ändå se att alla de gamla verktygen finns där, men med den defensiva osäkerheten och tvivlet på den egna förmågan att utmana en mot en, gör att det ser riktigt illa ut för tillfället.
  Jag kan verkligen se framför mig hur bra det kan se ut på träning, där han troligtvis inte är lika feg.

  När Niko börjar våga mer, och sätter defensiven i det nya spelsystemet, då har vi en allsvensk toppspelare tillbaka.

  But until that day… Jag är just nu skeptisk!

 13. Taddson  |  2 månader sedan


  ZL//

  Zara Larsson | 8 timmar sedan
  ”Förresten, Opta finns för allsvenskan numera. Nikola hade 48% passningsprocent offensivt mot Södra.
  48%.”

  Taddson | 3 timmar sedan
  ”För det andra, när du hänvisar till statistik ska du komma ihåg ett par saker: använd aldrig bara en form av statistik för att driva tesen att en spelare ”inte håller” och beakta hur stort ditt exempel är. En match är omöjligt att dra slutsatser från. Small sample size är din värsta fiende.”

  Zara Larsson | 2 timmar sedan
  ”Och jag använder inte statistik från en match – Jag gör en samlad bedömning.”

  Taddson | 2 timmar sedan
  ”Nikos passningsprocent över sina 6 framträdanden (5+1) är för övrigt 77,6%. Inte 48%, som du försöker göra gällande.”

  Zara Larsson | 2 timmar sedan
  ”Jag tog iofs inte Nikolas total procent, men ok. Det var rätt uppenbart.”

  Och ordet vi söker på vågrätt åtta är alltså ”VINDFLÖJEL”…

 14. mvh  |  2 månader sedan


  I eftermiddag spelar Sverige P16 träningslandskamp mot Slovakien. IFK representeras av Kusu.

  Det är ett tätt dubbelmöte så alla spelarna lär få en match var typ. Uppdaterar om jag snubblar över startelva för idag. Matchen sänds på Svenskfotboll.se.

 15. XJesperX  |  2 månader sedan


  Linus lär väl lämna i vinter, nya spelsystemet talar ju inte heller för att han blir kvar. Truppen 2018 tycker jag kan se ut typ så här.

  Mitov
  ?

  Smith-AJ-Jon
  Castegren-Dagerstål-Hadde

  Lindell-Sjölund-Gudi-Nikola
  Alfons-Jacobsen-Sigurdsson/Blomman-Vall

  DMK-(NY)-(NY)
  Skrabb-Kalle-Almqvist

  En stabil andramålvakt, en ny forward, möjligtvis en till ytterforward av klass också kan jag tycka.

  Dagerstål gör sig bättre som mittback i en 3 backslinje är 2 tror jag.

  Vi är trots allt inte så många förstärkningar ifrån att ha en trupp som känns väldigt bra, det är trots allt spelet och inte spelarna det handlar om.

 16. kakadua  |  2 månader sedan


  Zara

  Två spelare per position är rimligt att ha. En reserv på varje flank.

  Det är väl ändå ganska rimligt att utvärdera under hösten vilka spelare som ska behållas och inte, oavsett hur man värderar prestationen hitintills.

 17. LinkopingsSnoken  |  2 månader sedan


  Spanade just skytteligan top 50. Vi har Kalle i delad topp, sedan har vi bara Sebbe på plats 11 med 6 mål. I dagsläget har vi alltså bara en enda IFK:are med på top 50. Hoppas verkligen vi kan få igång målproduktionen de sista matcherna. Vill se IFK utspritt över hela den listan!

  Elakt att jämföra med guldåret (och förra året) men minns att vi hade med många olika IFK namn på top 50 de åren.

 18. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Jag tog iofs inte Nikolas total procent, men ok. Det var rätt uppenbart.

  Förstår dock inte vad Skrabb o DMKs insatser har med Nikolas totala uselhet att göra.

  Du menar Förövrigt att det är Skrabbs fel att vi gått dåligt? Du börjar bli rätt pinsam nu :D

 19. Papa Suad  |  2 månader sedan


  Offensivt mot södra var ju tydligt specat…

 20. Taddson  |  2 månader sedan


  ZL// 320 minuter på Skrabb. 0 poäng. Som anfallare och ytter. ”Hur många poäng har Peking gjort totalt under tiden Skrabb varit på plan.”
  Rätt få. Eftersom Skrabb varit på planen, är ju en teori så god som någon…

  Vi kan ta en annan som brukar hyllas, trots usla insatser.
  DMK. 985 minuter fördelat över 11 matcher och 10 inhopp. 1 mål, 2 assist. Eller 0,27p/90 spelade minuter.

  Det är två spelare med pinsamt usel poängproduktion.

  Nikos passningsprocent över sina 6 framträdanden (5+1) är för övrigt 77,6%. Inte 48%, som du försöker göra gällande.

 21. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Kakadua

  Jag kan inte editera – Men det blir lite kaka på kaka med fyra ytterbackar. Än värre med fem. Kan ju bara ha två på plan och Max två på bänken.

  Intressant är ju dock hur man faktiskt tänkt med Lidell. Kommer han spela i IFK nästa år?

 22. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Taddson

  Eftersom han var totalt oduglig defensivt – En ren säkerhetsrisk – Så tänkte jag försöka ta något som inte var lika uppenbart. Men om inte passningsprocent är en relevant uppgift i Nikolas roll nu får du gärna upplysa mig om vad som är relevant statistik. Han löpte inte ens topp 6 i antal meter, det är anmärkningsvärt. Och jag använder inte statistik från en match – Jag gör en samlad bedömning. Och jag bjudet in dig här – Nämn en enda match i år där Nikola varit ”lite bättr en andra”, så ska jag under dagen titta på den i sin helhet.

  Och Skrabb har alltså gjort 7 framträdanden i den vita tröjan, och inte ett enda poäng. Och det använder du som relevant statistik? Hur många minuterar har han spelat? Rätt få. Inte ens två hela matcher va? Och än mer intressant – Hur många poäng har Peking gjort totalt under tiden Skrabb varit på plan? De är också rätt lätträknade….

  Kakadua

  Gällande Vall har han dragits med en förkylning, Hurvkda det faktiskt påverkade uttagningen kan jag bara spekulera i men han har ömsom tränat lätt.

  Och att ha Nikola som backup håller inte heller – Vi kan inte ha spelare som Nikola i en roll som vi har Falken, det blir för dyrt. Han blir bara en bromskloss .

  Jag har hört rykten om att vi dessutom tittar på en till ytterback. Från Västkusten.

 23. kakadua  |  2 månader sedan


  Jag tycker att vi kan behålla Niko som backup på ytterpositionerna. Och satsa på Lindell, Alfons och Vall i första hand till 2018.

  Att Niko varit sämre än innan skadan tycker jag är ett ganska okontroversiellt påstående – konstigt vore det väl annars? Sen blir det väl en bedömningsfråga huruvida en 27-årig kropp kan återhämta sig från dubbla korsbandsskador.

  Å andra sidan anses han ju uppenbarligen vara bättre än en frisk Vall så de som ser honom på träningarna varje dag tycker uppenbarligen inte att han är klappusel i alla fall.

  Vi får se i höst hur det utvecklar sig med formen.

 24. Cosmo Kramer  |  2 månader sedan


  Nikola har alltså 5 starter och ett inhopp hittills, kanske läge att lugna sig en aning och utvärdera längre fram?

 25. Taddson  |  2 månader sedan


  ZL//

  Först och främst – lägg inte ord i munnen på andra människor. Det är en ganska klumpig härskarteknik som är dömd att slå bakut.

  För det andra, när du hänvisar till statistik ska du komma ihåg ett par saker: använd aldrig bara en form av statistik för att driva tesen att en spelare ”inte håller” och beakta hur stort ditt exempel är. En match är omöjligt att dra slutsatser från. Small sample size är din värsta fiende.

  För det tredje, använd relevant statistikform. Är passningsprocent den tydligaste måttstocken på en ytterbacks prestation (”inte håller”)? Det är som att säga att Hadenius är en dålig mittback för att han tar så få avslut.

  För det fjärde och sista, min poäng var snarare att Niko knappast varit sämre än någon annan. Möjligen en aning bättre i någon match, men han har inte fallit igenom en enda gång. Skadefrånvaron – som du ju använder för att frikänna Skrabb från varje form av kritik – gäller ju i högsta grad även Niko. Skillnaden ligger i förväntningar. Om en spelare slår klubbens transferrekord och köps för att bidra med mål och assist och inte gör det, bör ett eller annat ögynbryn höjas. Skrabb har inte bidragit med en enda poäng på sina 7 matcher. Det är anmärkningsvärt.

 26. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Inledningen blev fel, menar inte något illa – Nikola var fantastisk. Lät fel såhär i efterhand, syftade på att han faktiskt var en viktig kugge i ett lag bland spelare fler skulle dra upp som större stjärnor.

  Poängen kvarstår dock – Grabben är inte i närheten av en nivå som håller. Jag har följt honom väldigt noga sedan han började lira boll igen och tidigare hängde han inte med fysiskt – Alls. Det kunde förklaras med rädsla och ringrostighet.

  Nu ser det fortfarande ut som att det är fysiken som spökar och någonstans bör ringrostigheten fallit bort vid det gär laget. Men det är så mycket annat som inte är där – Duellspelet är obefintligt, har han ens vunnit en duell i år? Tekniken, farten?

  Kan någon säga när Nikola gjort en bra match i år? Inhopp? Med flera bra aktioner, ingripanden och påverkan?

  Låter som värsta Nikola hataren men tro mig när jag skrikit ut Nikola sången och blivit varm i bröstet när han klev in i banan igen men de här prestationerna håller inte.

  Det är samma med Ante och Dajja, skulle ni skriva på för två nya år med dem? Aldrig.

 27. Zara Larsson  |  2 månader sedan


  Nikola en av de bästa med Nyman, Trasten, Limpan, Dajja mfl. I högform? Tillåt mig att småle stilla såhär i natten.

  Nog har Nikola varit en viktig kugge i Peking och vem gillar inte en ”fula ankungen” historia, men nu får ni ta av glasögonen.

  Nikola stått för stabila insatser när han spelat i Allsvenskan sedan han kom tillbaka? Grabben har på sin höjd nått alibi-insatser om han inte varit direkt medioker. Han var katastrof mot Jönköping senast, en direkt säkerhetsrisk.

  Och att racka ned på Skrabb. Killen som blir skadefri och skall spelas in i ett lag som hackar deluxe, i ett lag ”utan anfallsspel och någon spelidé” – Det är en rättvis bedömning? Han gjorde sina första 90 minuter från start häromdagen – I ett nytt spelsystem tillråga på allt.

  Nae ni. Nikola bidrar inte med någon bländande snabbhet, hårda, flacka inlägg eller en redig häxpipa längre. På sin höjd trippar han lite, blir överspelad eller passar till Fjölet.

  Förresten, Opta finns för allsvenskan numera. Nikola hade 48% passningsprocent offensivt mot Södra.

  48%.

  Fyrtioåtta jävla procent.

  Killing your darling hurts. But at times you have to do it.

 28. hull  |  2 månader sedan


  ZL //

  Två år gamla meriter? Kom igen. Nikola var en av lagets absolut bästa spelare när han drog korsbandet förra våren…

 29. rajderajraj  |  2 månader sedan


  Cosmo Kramer//

  -Att i nuläget satsa på Hadenius i en 3-backslinje vore inte ens att ta en risk. Han är tex en mindre risktagning än att använda Smith där. Men Smith är en större talang och går före pga hans potential och sin spets i passningsspelet. Han kan nå en mycket hög nivå och säljas utomlands.

  -Erik Lindell skulle i nuläget vara perfekt i wingback-rollen till höger och är väl inkörd i taktiken, men satsar vi på Sampsted där så är han snart inne i det Isländska A-landslaget och kan säljas utomlands för miljoner.

  -Dagerstål har spelat in sig centralt i banan, men med Sjölund tillbaka i topp form så kommer troligtvis någon få flytta på sig. Den egna talangen Dagerstål el miljonvärvningen Thorarinsson som ses som Sjölunds ersättare på sikt.

  -Castegren skulle kunna ta en mittbacksplats i en 3-backslinje där han skulle kunna ta stora kliv i utvecklingen, men kommer troligtivs inte vara det bästa alternativet med tanke på dom alternativ som redan finns i truppen och dom pengar vi har på kontot. Får han inte en startplats så lär även han gå på lån.

  -Marwan Baze är den största talangen född 98 och påminner om Fransson. Han är en skicklig två-vägsmittfältare med fantastiskt löpsteg. Med en liknande infasning som Fransson fick med först spel på en mindre krävande position så skulle han kunna bli en väldigt duktig AS-spelare bra nog för att säljas till utlandet. Men frågan är om inte även han kommer gå på lån nästa säsong.

  Om vi prioriterar lokala talanger så finns det många vägar in i startelvan. Misstänker dock att det kommer finnas andra prioriteringar framöver. Den här situationen uppstår för att vi har valt att värva bredd, annars så hade våra lokala spelare varit det sjäklvklara valet varje gång.

 30. Cosmo Kramer  |  2 månader sedan


  Jensa har ju återkommit till vikten av att ha lokala spelare, undrar hur långt han är beredd att gå, hur stora risker är han villig att ta för att ge lokala spelare chansen?