Gnällbänken


Du måste vara inloggad för att kunna skriva ett inlägg på Gnällbänken...

  KOMMENTARER: 70 638

 1. Taddson  |  1 timme sedan


  Sportbladet rankar allsvenskans 50 bästa lirare. Pluslåst, såklart, men här är IFK Norrköpings bidrag:

  2. Niclas Eliasson, mittfältare, IFK Norrköping
  Tio assist och tre mål på sjutton matcher innan Niclas Eliasson bestämde sig för att pröva lyckan i Bristol. Jag tror att alla som följer allsvenskan gläds över att yttern efter sju misslyckade överstegsfinter och åtta bedrövelser i AIK till sist fick explodera. Äntligen har han hittat tillbaka det där studsiga självförtroendet i det lätta steget som fullkomligt blåser förbi motståndarlagens ytterrockar. Jens Gustafsson fick Eliasson att våga tro på sig själv igen. Det gav IFK Norrköping 20 miljoner kronor – och Sverige en framtida landslagsman.

  26. Kalle Holmberg, anfallare, IFK Norrköping
  Borta är den entusiastiske men ojämne kantdribblern från förr om åren. Kalle Holmberg har efter ett par säsongers strävsam träning blivit en utpräglad boxspelare. Snabb i tanken, självisk på rätt sätt och överlagt kylig när bollen väl trillar ner i straffområdet. Tenderar dock att likt många måltjuvar försvinna ur matcherna i väl långa perioder.

  44. Andreas Johansson, försvarare, IFK Norrköping
  Allsvenskans mest eleganta mittback är kanske inte lika bra som under de två senaste säsongerna, men håller förstås fortfarande en hög nivå. Passningsfoten är brutal för att sitta på en (visserligen omskolad från mittfältare) mittback. IFK Norrköpings kollektiva defensiv har dock blivit sämre och frågan är om ”Antes” ålder hunnit ifatt honom vad gäller själva försvarsarbetet snarare än spelintelligensen.

  https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/2Mvaq/rankning-50-basta-spelarna-i-allsvenskan

 2. Laya  |  2 timmar sedan


  En fråga: hur gick det med medlemsmötet? Skulle gå av stapeln under slutet av oktober? Kanske bör påannonseras på nytt i så fall…

 3. SlakaSnok  |  3 timmar sedan


  Såg matchen Sirius mot Djurgården och blev imponerad av Shkodran Makolli, som hade passat perfekt för oss med sitt uppoffrande slit högst upp och lagom elak o tuff.
  Tyvärr skrev han på 3,5-års kontrakt i somras med Sirius. Vi skulle tagit honom direkt från Åtvid eller Häcken. Men han måste ha en ”tvilling” någonstans.

 4. lantzaaajr  |  3 timmar sedan


  Rasmus Jönsson!

 5. hull  |  4 timmar sedan


  Rent generellt tror jag inte IFK över tid kan vara ett topp-/guldlag genom att göra som alla andra. Så även om 3-4-3 har sina poänger så har jag svårt att utse just det systemet till ett guldsystem. Framförallt är det ett hipstersystem som är inne just nu. Om fem år kommer alla trendkänsliga tränare ha gått vidare till nåt annat.

  MEN, det kan såklart gå bra ändå.

  Beträffande centern så har jag lite samma tankar som raj. Utifrån vad jag lärt mig om 3-4-3 genom att kolla lite olika explainer-filmer på YouTube så framstår det inte som att just centern behöver spela så mycket annorlunda än vad vederbörande hade gjort i ett 4-4-2. Alltså främst agera i presspelet, vara uppspelspunkt samt vara i straffområdet.

  Sen kan man nog spela 3-4-3 med en mer aktiv, droppande center, men då ska man ha spelarmaterial för det. Och det har vi inte. Kalle får ut mindre av sin potential genom att droppa.

 6. JL  |  4 timmar sedan


  //Burkinho
  Kanske därför borde headhunta en lite äldre anfallare? Om det är viktigt med kontinuitet på positionen. (Gäller alla positioner där man tror på kontinuitet, förstås).

  Du nämner också ett annat stort problem med 3-4-3. Att hitta bra vingbackar är ju jättesvårt! Det är inte många som är lika bra åt alla håll och som dessutom orkar springa för två. Niko (anno 2015 och 2016) och Telo var perfekta. Locka hem Telo när han tröttnat på mörk vinter i Molde?

 7. Whassen  |  4 timmar sedan


  En Thordarson-typ längst fram alltså. Älskade hur han stångades och aldrig gnällde över de tjuvnyp som han fick motta av backarna.

 8. Burkinho  |  4 timmar sedan


  // JL

  Vi måste också kräva en hel del offensivt av våra wingbacks. Jag vill se wingbacks som utmanar sin gubbe ibland, och inte bara väntar vid sidlinjen. Skrabb var utmärkt igår, men jag tycker Linus fungerade bättre i 442. Men det är klart, Skrabb är skolad anfallare och Linus är i botten mittback. Jag hade hellre sett typ Bärkroth som wingback.

  Det stora problemet med 343 / 541, som alla system med en toppforward, är att det ställer galna krav på den ensamma anfallaren. Nu har vi en forward som gör mål, men inte mycket annat. Skulle vi hitta en forward som gör mål och dessutom kan göra jobbet i djupled eller som target, så blir denne såld i första bästa fönster.

 9. JL  |  4 timmar sedan


  Centern ska inte vara en Hamilton Thorp-typ förstås. Men det måste ändå vara någon som kan bidra i spelet på andra sätt än att göra mål. Bara genom att göra livet svårt för sina motspelare.

  Kolla Kane i klippet jag länkade till tidigare. Han är ju ett djur, skjuter hela tiden, gör livet omöjligt för försvararna. Lämnar ju en del yta åt Alli och Son därmed. Aggressivitet!

 10. rajderajraj  |  5 timmar sedan


  Skulle samtidigt villa se att våra inneranfallare byter kant oftare så att vi kan växla mellan att hota centralt och med inlägg. Igår hamnade dom ofta på samma kant istället vilket gjorde att dom trampade varandra och wingbacken på hälarna. Det såg ostrukturerat ut och skulle vilja se fler tydliga kombinationer med målet att sätta Holmberg el DMK i farliga avslutslägen.

 11. rajderajraj  |  5 timmar sedan


  Har inte sett Chelsea, Tottenham el andra lag som tydligen spelar el spelade 3-4-3, men hur kommer det sig att centern måste bidra i spelet? Som jag ser det så borde det vara en utpräglad målskytt med främsta uppgift att göra just det, mål. Med två ”innerforwards” bredvid sig som droppar ner i luckan mellan motståndarnas backlinje och mittfält så ser jag det snarare som destruktivt för offensiven om även centern droppar ner och försöker bidra i spelet. Det är ju där vi hamnat under många matcher där ingen spelare finns kvar i straffområdet el löper i djupled. Centern borde väl snarare vara en utpräglad måltjuv som ligger i linje med motståndarnas backlinje för att sedan hugga på minsta lilla möjlighet i straffområdet. Genom att trycka ner backlinjen så skapar centern även ytan bakom sig som inneranfallarna kan löpa in i för att ta avslut från distans el söka instick som kan skapa mål el returer som centern i sin tur kan hugga på.

 12. RandyT  |  5 timmar sedan


  JL> Håller med! Centern i 3-4-3 måste kunna bidra mer i spelet än vad Holmberg visat hittils.

 13. kakadua  |  5 timmar sedan


  JL

  Håller med. Tycker att man ska leta efter energi och lite lagom elakhet till de två positioner du nämner (center och defensiv mitt) och dessutom till wingback (Nikola och troligen Linus lämnar ju).

  Det gör heller inget om ett par av spelarna (centern framförallt) är av lite större modell.

  Trots pratet om divalater och dålig inställning är min känsla att det är lite för välkammat och lite för trevligt att spela mot oss för närvarande. Man saknar ofta det där lite småfula och bestämda som vi plockade fram i första halvlek mot Malmö.

 14. JL  |  6 timmar sedan


  En bra sak. Jag tror på 3-4-3 om vi ska kunna vinna guld – med en stabil trebackslinje som lagets fundament. Och jag delar Jensas analys om vad som behövs för att bemästra 3-4-3. Sedan har vi förstås oddsen emot oss genom att AIK, MFF m.fl har betydligt starkare ekonomi, men vi har en chans genom utvecklingsmiljö, relativ långsiktighet, åtminstone kortsiktigt stora resurser och erfarenhet av titlar i närtid.

  Men att få in en riktigt stark center känns helt avgörande för att vi ska kunna ta steget. Någon som kan vinna matcher på egen hand. Likaså kommer vi behöva en till kedjespelare av hög klass. Helst en Trasten-typ. Ja, rentav Trasten på lån under våren (för att säkra VM-plats, då förstås med option som går att lösa EFTER VM-slutspelet)?

  En riktigt stark defensiv mittfältare kommer också att behövas. Sjölunds arvtagare om man så vill. Fast gärna en ettrig jobbig typ med pondus. Kantés okände kusin!

  Isak är i varje fall en ruskigt stark start på Silly season, så jag är förhoppningsfull.

 15. Balasz  |  6 timmar sedan


  hull

  Var nånstans står det att det är svärmorsdrömmar i IFK?

 16. Burkinho  |  6 timmar sedan


  Med Jordan följer hans dryga farsa som ska ha fingrarna med i allt. Nej tack.

 17. rajderajraj  |  6 timmar sedan


  Vore inte Jordan Larsson väldigt dyr? Han har kontrakt till 2020 och var en prestigevärvning för NEC Nijmegen. Iom sin far så kommer det alltid finnas intresse för honom så dom kommer nog trots formsvackan kunna kräva bra betalt. Annars är det väl ganska självklart att vi vore det bästa steget för hans långsiktiga utveckling. Tror dock att Stockholmsklubbarna kommer vara beredda att betala en hel del mer för hans påskrift. Vore tex en naturlig ersättare till Engvall i Djurgården. Men visst vore det en intressant värvning som skulle kunna fungera i samtliga tre anfallspositioner.

 18. JL  |  7 timmar sedan


  https://www.youtube.com/watch?v=wp0AnIlUgM4

  Om man vill se ett fungerande 3-4-3. Ta en titt på Tottenham. Man ser också tydligt vad som händer om man har en hårt arbetande målfarlig anfallare som center … Nu kräver jag ingen Harry Kane till IFK, men tror att Sebbe hade gjort ett mycket bättre jobb i positionen än Kalle.

 19. PoLo_ByXa  |  7 timmar sedan


  Lasse Kongo

  Jordan tycker jag känns väldigt spännande. Rörlig, uppoffrande och kämpande anfallare. Hans förra säsong var riktigt stark. Tänk ifall ett år yngre Bukva hade gjort motsvarande för oss denna säsong. Det negativa med Jordan var väl att han hellre tog avslut själv än att försöka spela andra. Å andra sidan kan man förstå det när anfallskollegan heter Dahlberg…. :)
  Däremot har jag ingen uppfattning om hans karaktär / divalater i övrigt.
  Thern var det väldigt länge sedan jag såg ordentligt. Han har en del att jobba med. Hade väl egentligen passat bäst i gamla Trastenrollen?

  En annan spelare man undrar lite över, så är det Alexander Kacaniklic (stavning?)… Får han spela något i franska ligan? Eller skulle han kunna vara en wingback?

 20. rajderajraj  |  7 timmar sedan


  Skulle vilja påstå att vår offensiv är väldigt beroende av våra bolltransporterande mittbackar. När firma Dagerstål/Smith, Ante och Fjoluson vågar kliva upp med boll och förbi sin motståndare så tar vi som regel över matcherna omgående. Helt plötsligt så kan vi flytta upp 5-6 spelare högre i banan som annars brukar klumpa ihop sig i mitten, kan därmed börja hota i djupled och etablera spelet på offensiv planhalva samtidigt som det skapar panik och oreda i motståndarnas försvar.

  Så fort vi ska ta det lite försiktigt tex när vi ska försvara en ledning och mittbackarna blir kvar i backlinjen så tappar vi initiativet vilket brukar leda till en sämre andra halvlek. Samma problem fick vi under hela matchen borta mot Halmstad som hade läst det här och så fort våra mittbackar klev upp så föll dom av istället för att stöta vilket gjorde att löpningarna inte öppnade upp några ytor utan snarare stängde igen dem ytterligare vilket gjorde det svårare att hitta fram med öppnande passningar. Då öppnade vi istället upp oss för kontringar.

  Bäst har den här taktiken fungerat mot lag som kliver upp, tex mot Malmö i första halvlek då vi ständigt tog oss förbi deras höga press. I andra halvlek så ökade dom dock pressen och tempot ytterligare samtidigt som våra mittbackar blev passivare för att försvara ledningen, då tappade vi matchen helt. Hade vi fortsatt att vara kyliga med bollen i backlinjen så hade vi kunnat ta udden av Malmös press även i andra. Det handlar som så många gånger tidigare om att våga.

 21. 1X2  |  7 timmar sedan


  Lite sent men tack
  //rajderajraj för uppdateringen om Bärkroth. :-)

 22. kakadua  |  7 timmar sedan


  hull

  Nej jag menar nu i höst.

  En Mitov i 2015 års form är ju bevisligen tillräckligt för att ta SM-guld och därmed tillräckligt bra för IFK. Grejen är att det är ett tag sen nu. I år tycker jag att det finns 4-5 lag som har klart bättre målvakter än Mitov.

  Precis som med alla våra spelare tror och hoppas jag att han kan lyfta sig till 2018. Det är ju liksom inget konstigt att man är lite ringrostig efter så många skador. Lite trist att det (tillsammans med andra svaga insatser) bl.a. kostade oss EL-avancemanget såklart.

 23. Lasse_kongo  |  8 timmar sedan


  Angående Thern och divalater så kanske farsan var likadan men att han hade en Schwartz som gav han en hårtork då och då. Tänker mig att Dagertål och Ante kan stå för den biten.

  Att Thern inte lyckas i Gnaget tror jag beror på spelsystemet. Svårt att vara den enda offensiva mittfältaren när man kör med 7-backslinje.

 24. Taddson  |  8 timmar sedan


  kakadua// Haha. Det där är ju rent lögnaktigt och det vet du.

  Vore trivsamt om du kunde bemöta argument i sak, istället för att vara så sugen på mig som person. En återkommande detalj hos just dig – sättet jag är på och mina ord i sig, är mer intressanta för dig än sakfrågan.
  Och jag lovar dig, så spännande är inte min person.

  Däremot är din syn på målvaktsspel spännande. Okunnig, men spännande.

 25. kakadua  |  8 timmar sedan


  Taddson

  Jag kan bara uppmana dig att gå tillbaka och läsa igenom den här konversationen igen och sedan fundera över hur rimligt det är att du anklagar någon annan för att ha tappat koncepten.

  Jag har bara sagt vad jag tycker om Mitov. Du däremot har varit aggressiv och avfyrat förolämpningar och personangrepp åt alla håll som vanligt. Jag har inte besvarat dessa och tänker inte göra det nu heller.

 26. Taddson  |  8 timmar sedan


  kakadua// Är du igång och stoppar ord som aldrig uttalats, i någon annans mun nu igen? För du har absolut ingenting bakom det du nu försöker lägga fram.

  ”Finns knappt någon utanför Norrköping…” är samma sorts retorik som Trump använder. ”Many people say that..”. Annie Lööf brukade också köra den formen av anekdotisk bevisföring (då snarast kallad Anniekdotisk bevisföring) i debatter, innan den blev förlegad.
  Inte så smickrande sällskap, men passande.

  Om man har fel och inihelvete fel, kan man ju alltid 1) beslå meningsmotståndaren att ha sagt saker denne inte sagt och 2) förlöjliga sagde meningsmotståndare.
  I ivern att klappa till mig på käften, gör du dig själv till åtlöje – istället för att bara erkänna att du har fel och inihelvete fel. Nytt lågvattenmärke för papegojan, som i vanliga fall tyckts vara en sund och intelligent person. Signaturen tycks ha tappat alla koncept, när sakfelen blev så överbevisat stora.

  För det första: jag har aldrig ursäktat ”alla misstag / dåliga matcher”. Jag har argumenterat för varför 2-0-målet igår inte var en tavla. Därtill kastade jag in en tydlig förklaring till varför Telos självmål på Friends i somras, inte är något som kan lastas målvakten, eftersom det är ett mål som liknar gårdagens – touch på egen spelare efter att skottet gått, varpå bollen helt byter riktning.

  För det andra: ”Finns knappt någon utanför Norrköping” är ju ett rätt korkat påstående. Hur kan du veta det? Genomför du gallupundersökningar på fritiden, som motsvarar vad nationen tycker om allsvenskans målvakter? Precis som rajderajraj nedan skriver, talar de kalla, hårda siffrorna om att Mitov varit mycket bra sedan han återinträdde som förstakeeper i somras. 8 insläppta på 9 matcher, trots att laget som helhet varit allt annat än stabilt.

  För det tredje: missad passning, missbedömt inlägg, halvsvajigt intryck är inte samma sak som att begå misstag som kostar insläppta mål och därmed poäng. Mitov har missat nån passning där och sett svajig ut i luften mot MFF och Sundsvall – absolut. Han har tidigare stått för två-tre feta grodor per säsong, exempelvis Häcken borta 2016 – javisst. Men att ha en svacka som består i att se lite svajig ut, är ganska långt ifrån att ha en svacka – eller ett allmänt beteende – som innebär många insläppta mål på första stolpen, i förlängingen en handfull poäng tappade.

 27. hull  |  8 timmar sedan


  kakadua //

  Om vi pratar om hösten så håller jag med dig, men menar du att Mitov inte varit nåt särskilt tidigare heller? Jag menar nog att han var rätt vass under guldåret, såväl som fram till skadan våren 2016.

  Och om du nu ändå menar att Mitov är allmänt medioker – vilka allsvenska målvakter tycker du är på en nivå som du hade varit nöjd med om vederbörande lirat i Peking? Frågan är alltså inte retorisk, utan jag är bara nyfiken.

 28. hull  |  8 timmar sedan


  Balasz //

  Känns lite som att vi ska släppa bilden av IFK:are som en samling svärmorsdrömmar. Om vi nu kan värva spelare som varit så labila som Jakobsen uppenbarligen varit, så kan vi även värva en och annan diva.

 29. kakadua  |  8 timmar sedan


  Taddson

  Du är hemmablind tyvärr. Finns knappt någon utanför Norrköping som tycker att Mitov är något särskilt på allsvensk nivå. Helt ok som sagt men inte mer. Men i ivern att bevisa motsatsen försöker du hitta en ursäkt för alla hans misstag / dåliga matcher.

  Men hittar du någon volleybollanalytiker som kan förklara hur man slår en lyckad bagger så kanske du kan posta en länk som bevis för att Mitov är en bra målvakt?

 30. hull  |  8 timmar sedan


  Lasse_kongo //

  Lär inte hända, men ja det vore onekligen välbehövligt för peppen. Och om inte Jordan/Thern vill så kan jag tänka mig Jonas Thern.